С демонстрация на възможностите на промишлен робот от направление Индустрия

...
С демонстрация на възможностите на промишлен робот от направление Индустрия
Коментари Харесай

Една от най-модерните учебни лаборатории по роботика и автоматика в страната отвори врати в Техническия университет в София

С проява на опциите на индустриален робот от направление Индустрия 4.0 и последните технологии в региона на автоматизацията бе открита модерната образователна лаборатория „ Роботика и Автоматика “ в Техническия университет – София. Тя дава опция на студентите от катедра „ Автоматизация на елекрозадвижванията “ при факултет Автоматика да се образоват да програмират промишлени роботи, системи за машинно зрение, серво-системи, индустриални връзки и други още на студентската пейка. Модерната образователна база е построена от българската инженерингова компания „ Ехнатон “, в партньорство с „ Мицубиши Електрик “, по самодейност на ТУ-София.

„ Няма по-хубав ден за един ректор на университет, тогава, когато бизнесът стъпва на негова територия “, сподели ректорът на ТУ-София чл.-кор. проф. дтн инж. Георги Михов. „ Благодарение на единството сред бизнес и университет реализираме триумфите, които имаме. Нещо повече - реализираме нашия лозунг „ Традиция в триумфа “. Това подаяние ще ни разреши да образоваме студентите, колкото се може по-близо до условията на бизнеса “, акцентира проф. Георги Михов.

„ Нашият факултет се гордее, че образова младежи в предпочитани за страната посоки – автоматизация и роботика. С новата лаборатория бизнесът пристигна в образованието, тъй че изисквайки от нас подготвени фрагменти, ние да можем да дадем нужното “, сподели от своя страна и деканът на Факултет „ Автоматика “ доцент доктор Нина Николова. „ Надявам се, че тя ще се употребява и като база за научни проучвания и ще докара до нови научни достижения “, добави доцент Николова.

Като към сътрудници се обърна към присъстващите на церемонията учени, професори, преподаватели и студенти изпълнителният шеф на „ Ехнатон “ Симеон Илински, който е ученик на същия факултет. „ Роботиката и Автоматиката са в основата на модерната стопанска система. Именно по тази причина нашата компания поддържа самодейността на Техническия университет и изградихме тази съвременна лаборатория. В нея нашите бъдещи сътрудници ще имат опция да усвоят нововъведенията в промишлеността, да свържат знанието с приложния опит, да добият убеденост, че знаят и могат “, сподели инж. Илински.

„ За „ Мицубиши Електрик “ и " Ехнатон България " това е доста значима инвестиция, тъй като това е инвестиция в новата генерация инженери “, сподели Маркетинг управител на Mitsubishi Electric Europe Лукаш Сендецки. По думите му сме изправени пред новите провокации на пазара – автоматизация, роботиката и цифровизацията, които са в основата на Индустрия 4.0 и задачата на компанията е да дава тази технология на промишлеността и на образованието.

Лабораторията „ Роботика и Автоматика “ е едно от най-модерните образователни уреди в страната и разполага с промишлен робот MELFA, 4 броя разнообразни като вид и функционалности индустриални стендове, 3d принтер и програмен продукт за техническо зрение, използвани в разнообразни браншове на промишлеността. В лабораторията е оборудвана със 17 бързи компютъра и лицензиран програмен продукт за програмирането на роботите. Стендовете са свързани с работните места в мрежа, т.е. всеки студент ще може да ръководи всички стендове от своето работно място. В профилираната лаборатория ще могат да се образоват до 17 студенти по едно и също време.

„ Ехнатон България “ и „ Мицубиши Електрик “ са поели дълготраен ангажимент да поддържат роботите и оборудването, да надграждат и осъвременяват както самите машини, по този начин и софтуерът, който ги ръководи. Те ще вземат участие и с лектори в обучителната стратегия, както и с помощ за бъдещите инженери при създаване на дипломни работи и планове в областта на роботиката.

Подобна лаборатория бе открита и във филиала на Техническия университет в Пловдив. В нея ще могат да се образоват студенти от специалностите " Автоматика, осведомителна и ръководеща техника ", " Мехатроника " и " Индустриално инженерство ", както и към този момент работещи инженери, които желаят да покачват квалификацията си, оповестиха от образователното заведение.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР