С ДБ не са водени разговори за подкрепа на кандидатурата

...
С ДБ не са водени разговори за подкрепа на кандидатурата
Коментари Харесай

Атанас Славов: С ДБ не са водени разговори за кандидатурата на Бойко Рашков

С Демократична България не са водени диалози за поддръжка на кандидатурата на Бойко Рашков като ръководител на КПКОНПИ, сподели в изявление за Атанас Славов от Демократична България, член на Комисията по конституционни и правни въпроси. Той моли да се обясни какво се има поради - Рашков да оглави новия антикорупционен орган, когато бъде основан или настоящия, на мястото на Сотир Цацаров.

Според Славов огромният въпрос е отсега нататък по какъв начин ще се събират гласове по кардиналните и значими тематики, които са част от съдружното съглашение.

" Или просто пускаме законопроекти в пленарна зала и се надяваме по някакъв тайнствен, съвсем трансцедентен метод за възникне воля, която да ги поддържа. "

Дори да продължим като ръководство на малцинството, следва да има изясненост по какъв начин се събира поддръжка в Народното събрание, не може да се разчита на инцидентно събрани болшинства, акцентира той.

" Разговорът за това, че от Има Такъв Народ някакви хора ще се отделят, не може да е сериозен диалог в една парламентарна република. "

Славов е на мнение, че с Има Такъв Народ би трябвало да има диалог най-малкото за съответни политики, с които те са се заели в съдружното съглашение.

" Никой не очакваше, нито опозицията, толкоз рано да се загуби поддръжка за това ръководство ", счита депутатът от Демократична България.

" Не изключвам заради поредицата от тежки рецесии, в които се намираме, това държавно управление да изкара още известно време. Ако опозицията искаше да го смъкна, има метод това да се случи конституционно и той се споделя избор на съмнение. Всички споделят обаче, че няма да вкарват избор на съмнение ", означи Атанас Славов.

Според него обаче би трябвало да има чуваемост сред сътрудниците и " не може едни позиции да бъдат редовно подценявани за сметка на други ".

Има въпроси, които би трябвало да бъдат изчистени в законопроекта за нов закон за противопоставяне на корупцията. Между двете четения ще се наложат редакции, посочи Атанас Славов. Той удостовери, че Демократична България застава зад законопроекта.

" Големият въпрос беше по какъв начин подсигуряваме, че органът, който напълно ще бъде избиран от Народното събрание, когато имаш политически определен орган с нормално болшинство, по какъв начин гарантираш неналичието на политическо въздействие. Този въпрос седеше и при настоящия орган за противопоставяне на корупцията, ще седи и при новия ", разяснява Славов в предаването " Преди всички ".

По думите му от Демократична България са предложили сформирането да става от Народното събрание, президента и да има и квота от правосъдната власт, с цел да има гаранция за някаква самостоятелност, само че моделът не е бил общопризнат. Инспекторите, които ще проверяват в новия орган, би трябвало да преценят да се образува или да не се образува наказателно произвеждане, посочи Атанас Славов.

" На един стадий ще има правосъден надзор. Върху досегашните функционалности на Антикорупционната комисия, оперативно-издирвателни, нямаше правосъден надзор. "

Разследващите инспектори и самата комисия ще могат да оспорват отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане и да организира стадии от него, разясни юристът.

" Между 80 и 90% от този закон е настоящо право и сега. Радикално новото като идея в този закон са проверяващите функционалности на комисията, механизмите за парламентарен и публичен надзор и нарасналата отбрана на подателите на сигнали ", посочи Славов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР