С 9 гласа „за“, един „против“ и 7 „въздържал се“

...
С 9 гласа „за“, един „против“ и 7 „въздържал се“
Коментари Харесай

Здравната комисия прие мерките за времето след извънредната епидемична обстановка

С 9 гласа „ за “, един „ срещу “ и 7 „ въздържал се “ парламентарната здравна комисия одобри на първо четене измененията в Закона за здравето, с кслед края на изключителната епидемиологична конюнктура.

От Министерство на здравеопазването поддържаха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето. „ Предложената със законопроекта опция министърът на опазването на здравето да вкарва противоепидемични ограничения за избран интервал от време и след анулацията на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура ще сътвори предпоставки както за попречване на вероятно следващо епидемиологично разпространяване на заразна болест, по този начин и опция за управление на епидемиологичния риск. По този метод ще се попречва непосредственото застрашаване на живота и здравето на жителите и няма да се допусне възникването на следваща изключителна епидемиологична конюнктура “, сподели началникът на кабинета на министъра доцент Васил Пандов.

По думите му с препоръчаните промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година ще се сътвори опция за опазване за избран период на част от потенциала на лечебните заведения за оказване на здравна помощ на пациенти с доказана коронавирусна зараза. Създаването на тази опция е значимо и ще обезпечи навременен достъп до болнично лекуване на такива пациенти, нуждаещи се от хоспитализация в интервала след изключителна епидемиологична конюнктура, в който лечебните заведения минават към нормалната си организация на работа, уточни той.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обаче акцентира, че с оферти законопроект се планува да се сътвори правна опция след анулацията на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура шефът на РЗОК да може да подписва контракт с реализатори на здравна помощ, които не дават отговор на условията, само че това предложение крие в себе си доста опасности. „ Един от тези опасности е нови договорни сътрудници на НЗОК, които не са били планувани. Дейността по ръководство и разходване на средствата от наложителните здравноосигурителни вноски за възнаграждение на здравни действия, реализирана от НЗОК, е бюджетно обезпечена, заради което е належащо обмисляне и надзор за ефикасно и дейно потребление на средствата, които не са неограничени “, сподели проф. Салчев.

Той добави, че не е срещу това, защото Народно събрание ще реши, само че попита какво се случва, в случай че шефът на РЗИ блокира N брой кревати поради грип.

Депутатът от „ Възраждане “ пък Елена Гунчева съобщи, че ще гласоподава срещу законопроекта, тъй като в него не е обиден методът, по който заповедите на министъра ще бъдат следени. Тя сподели още, че не е обиден и въпросът с маските и назова предложенията „ медицински фашизъм “.

„ Не разбирам за какво се възмущавате, откакто и в този момент законът дава същите права на министъра на опазването на здравето. В момента това, което е вършим, е да върнем обстановката от преди 2020 година, когато законът позволяваше въвеждането на противоепидемични ограничения против грип “, отвърна депутатът от „ ИТН “ доцент Ивайло Христов.

Д-р Александър Симидчиев от „ Демократична България “ пък предложи на Елена Гунчева да го уведомява, в случай че й се постанова оперативна намеса, с цел да може да се провеждат лекарите, които я правят, да бъдат готови да не носят маски по време на интервенцията, с цел да не бъдат подтиснати.

Народният представител от ГЕРБ проф. Асен Балтов на собствен ред настоя от Министерския съвет да се произнесат ясно дали удължават или не епидемиологичната конюнктура, защото основният държавен здравен контрольор е предложил удължаването й до 15 май.

„ Нямаме информация, че изключителната епидемиологична конюнктура ще бъде удължена, по тази причина и внасяме законопроекта. Законът ще бъде въведен от 1 април, в случай че бъде признат със задна дата от Народното събрание “, посочи доцент Тонев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР