С 36% е намалял броят на превишенията на фини прахови

...
С 36% е намалял броят на превишенията на фини прахови
Коментари Харесай

Над 8500 българи са починали през 2018 г. заради мръсен въздух

С 36% е намалял броят на превишенията на фини прахови частици в столицата за първите 6 месеца на годината спрямо 2018 година Това съобщи заместник-кметът на столицата Йоана Христова на полемика за чистотата на въздуха, проведена от омбудсмана Диана Ковачева.

Над 8500 българи са умряли през 2018 година поради замърсен въздух.
доктор Александър Симидчиев - пулмолог: Официалната цифра на Световната здравна организация по одобрени методики.
Заради тези стряскащи данни за пети път тази година омбудсманът събра специалисти и жители. От Столичната община започнаха с положителни вести - тази година сме дишали по-малко фини прахови частици, вследствие на ограниченията, подхванати от тях - като миене на улиците, слагане на контейнери с текстилни боклуци, промяна на остарели рейсове с нови.

Йоана Христова - зам.кмет на Столична община: Този вид съвкупни ограничения водят до това качеството на въздуха в София да става все по-добро, за жалост не е толкоз положително, колкото ние всички желаеме да го забележим.
Граждани обявиха, че до момента чуват единствено обещания, само че не виждат резултати.

Десислава Маринова: В София от година на година на година въздухът става все по-отровен. Няма никакво усъвършенстване. Това, което се цитира е поради късия зимен интервал - по-топлата зима.
Институциите регистрират, че средногодишните равнища на фини прахови частици не са превишени. Това обаче не значи, че няма последици за здравето. Според специалисти даже за къс интервал да има покачване на равнищата, това се отразява отрицателно на възрастните, децата и хората с хронични болести.
доктор Александър Симидчиев - пулмолог: В дните, в които има покачване на нормите на СЗО, контактите към Бърза помощ се усилват.
Верният метод към казуса с мръсния въздух у нас към момента следва да бъде открит, се убедиха участниците в полемиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР