С 20-30% скача данъкът за собствениците на стари автомоили, реши

...
С 20-30% скача данъкът за собствениците на стари автомоили, реши
Коментари Харесай

Новите данъци идат! За стара кола 30% отгоре, второ жилище без данъчно облекчение

С 20-30% скача данъкът за притежателите на остарели автомоили, реши Народното събрание, като одобри промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене.

По думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова стъпката е много умерена, защото за старите клоли и в този момент данъкът бил по-нисък, написа Флагман.бг.

„ За колите се вкарва радикално друг метод за установяване на данъчната основа. Досегашният веществен съставен елемент, който се базираше на база на мощността на автомобила и годината на неговото произвеждане, се добавя с един екологичен съставен елемент. В резултат на коефициента на екологичния съставен елемент по-старите коли с евросертификати под 3, ще имат утежнение в налога за сметка на по-новите, които имат документи 5 и 6 ”, изясни Стоянова.

Тя сподели още, че „ като общество е извънредно време да решим дали желаеме да продължаваме да се трови с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече вследствие на това и дали ще продължим да се трансформираме втора ръка пазар за старите коли в Европа “.
Тя бе категорича, че би трябвало да има сложни ограничения за възстановяване на въздуха в огромните и дребните градове.

Новият налог за остарели коли ще се дефинира на локално равнище, от общинските препоръки.
Очаква се, че няма да надвиши 30%. Сега някои от притежателите на такива коли плащали налог от порядъка на 6-7 лв..

Новият закон визира и данъкът за второ жилище.

Ако имаш повече от едно главно жилище, към този момент няма да можеш да се възползваш от данъчна отстъпка от 50%.
„ Облекчение от 50 % от налога се е ползваше за главно жилище. Сами разбирате, че всеки, който е заявил повече от едно главно жилище, просто е заобикалял закона. Сега с този текст уточняваме закона и даваме опция на общините да си потърсят парите от тези, които до момента са се опитвали да бягат от закона “, изясни Стоянова.
Причината била и неналичието на връзка сред общините, в този момент това нямало по какъв начин да стане.

Единственият отрицателн избор по закона даде от трибуната депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов. Той сподели, че социалистите поддържат екологията, само че ще бъдат ударени още веднъж бедните хора.
”Кой мисли, че се подвигат налозите. Няма по какъв начин да накараме тези хора да си купят нови коли. Има единствено политика за увеличение на налозите, а тя е пагубна ”, сподели Иван Иванов.
Законът минава на второ четене, а срокът за промени е 6 дни, взеха решение депутатите.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР