С 122-ма намаляват безработните спрямо същото тримесечие на миналата година,

...
С 122-ма намаляват безработните спрямо същото тримесечие на миналата година,
Коментари Харесай

Намалява безработицата в няколко видински общини

С 122-ма понижават безработните по отношение на същото тримесечие на предходната година, регистрират в Дирекция "Бюро по труд "- Кула за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада.
През първото тримесечие на 2022 година (януари-март) средномесечният брой на записаните безработни лица в Дирекция "Бюро по труда” - Кула (общини Кула, Макреш, Бойница и Грамада) е 588. Равнището на безработица в ДБТ Кула за същия интервал е 20.7%. Спрямо същото тримесечие на 2021 година се следи понижаване на нивото на безработица с 4.3%. Разпределение на безработните и ниво на безработица по общини е: за община Кула - 324 безработни лица - 18.7%, община Макреш - 110 безработни лица - 34.7%, община Грамада - 119 безработни лица - 23.5%, община Бойница - 35 безработни лица - 12.2%.
През първите три месеца януари, февруари и март са почнали работа общо 86 безработни лица - 47 лица в Община Кула, 44 лица в действителната стопанска система, 1 лице по стратегии за претовареност по Закона за поощряване на заетостта (ЗНЗ) и 2 по схеми от Оперативна стратегия "Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). 18 лица са почнали работа в действителната стопанска система в община Грамада. В община Макреш работа са почнали 10 лица, от тях 9 лица в действителната стопанска система и 1 лице по скица ОПРЧР, а в община Бойница са назначени 11 лица действителния бранш. 48.8% са постъпили дами, 18.6% са младежи до 29 години, дълготрайно безработни лица са 31.4%, а с понижена продуктивност са 2.3%. Заявените работни места в действителния бранш през тримесечието са 78. Заявени са работни места в областта на търговията, ресторантьорството, охранителна активност и производството на каучукови произведения.
В края на месец април 2022 година общият брой на записаните безработни лица в Дирекция "Бюро по труда” Кула (общини Кула, Макреш, Бойница и Грамада) е 582. Спрямо предходния месец се следи нарастване на броя регистрирани безработни лица със 7. Равнището на безработица в ДБТ Кула в края на месец април 2022 година е 20.5%. Спрямо предходния месец се следи увеличение на нивото на безработица с 0.2%.
Разпределение на безработните и ниво на безработица по общини е за община Кула - 318 безработни лица - 18.4%;, община Макреш - 107 безработни лица - 33.6%, община Грамада - 119 безработни лица - 23.6% и община Бойница - 38 безработни лица - 13.3%. През месец април са почнали работа общо 30 безработни лица, по антикризисната мярка "60/40 " са утвърдени двама работодатели за приемане на финансова поддръжка от страната за опазване на заетостта на работилите лица. Общо са изплатени суми за 65 лица за месеците януари и февруари. За месец март няма утвърдени работодатели, както и за месец април също.
Друга антикризисна мярка, е план "Заетост за теб” по ОПРЧР, която започва през месец Юли 2020 година Възползвали са се 17 работодатели досега и са обезпечили работа на 26 безработни лица. По скица "Младежка заетост” през първото тримесечие не престават образованието си по време на работа 5 лица. Същото важи и за месец Април. Предстои одобряването на районна стратегия за област Видин и съответното включване на безработни лица в нея, заяви Галя Недкова, шеф на Дирекция "Бюро по труда "-Кула.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР