Рязък скок на новозаразените с COVID-19 у нас. 6 252

...
Рязък скок на новозаразените с COVID-19 у нас. 6 252
Коментари Харесай

Рязък скок на заразените с COVID-19, области се връщат в тъм...

Рязък скок на новозаразените с COVID-19 у нас. 6 252 нови случая са регистрирани за последното денонощие. Нараства и процентът на позитивните проби - през днешния ден те са 14,5%. На този декор - засилен интерес към имунизацията. Опашки се извиха пред пунктовете за имунизация. Експерти предвидиха, че ни следва да преживеем къса, само че мощна вълна, породена от Омикрон.

Сериозен растеж на заболеваемостта, регистрират от Националния център за заразни и паразитни заболявания. Общата заболеваемост за страната внезапно се покачва и към този момент е 420 инфектирани на 100 000 души. На картата на България към този момент няма област в зелената зона, а Варна и Бургас към този момент минаха в тъмночервената. От няколко дни там са София и Перник.



Според здравните управляващи дефицит тук-там в лечебните заведения все още няма. В столицата обаче следва откриване на още педиатрични кревати. Още в първите дни на януари в столичната болница „ Княгина Климентина” към този момент усещат началото на петата вълна. По неотложност разкриват спомагателни кревати в Коронавирус отделението.

„ Досега бяха 20, само че от 4-и януари ги увеличихме с още 10. Към този миг са свободни 10, а 20 са заети. Над 95% са неваксинирани”, изясни шефът на болничното заведение Борил Петров в ефира на NOVA.

Малко над 1 500 са местата за пациенти с ковид в софийските лечебни заведения. Предстои обаче обособяването на още - най-много за децата.

„ Разговорите, които водихме, са за разкриването на педиатрични кревати, които да поемат потребностите при нужда от хоспитализация на дребни деца”, разяснява шефът на СРЗИ доктор Данчо Пенчев.

Ръст в броя на дребните пациенти с COVID-19 към този момент има в друга област в тъмночервено - Бургас.

„ Имаме повишаване на броя на децата, които са в Инфекциозно поделение. Към момента те са 11. Лекуват се с техните придружители”, уточни зам.-директорът на МБАЛ-Бургас доктор Светослав Тодоров.

„ Триажът е цялостен, има доста деца. Най-вероятно повода е вървене по посетители, събиране по празници на доста хора”, счита здравната сестра в МБАЛ-Бургас Дима Събева.

Повод за паника към този момент няма, увериха здравните управляващи. „ Легла ще бъдат разкрити тогава, когато се наложи, по отношение на натовареността на болничната система. За момента натовареността на леглата е търпима. Болничната система има още потенциал”, изясни зам.-министърът на опазването на здравето Петър Грибнев.

Експерти предвиждат къса пета вълна, само че с огромен брой инфектирани и приети в болница. „ Омикрон ще бъде една остра, относително къса, към месец, може би, вълна, която ще засегне доста хора. Това, което бих предложил, е ограничение на всеобщите събирания на хора в огромни групи - клубове, дискотеки”, прикани доктор Аспарух Илиев.

За да приказваме за ограничения, би трябвало да знаем първо какви са задачите ни, съобщи министър председателят Кирил Петков. Той поздрави здравния министър за високия брой ваксинирани българи в последните дни. „ От началото на новата стратегия имаме над 130 000 имунизирани. Нашата начална цел беше в допълнение 300 000, ние към този момент сме на една трета, дори повече, от този резултат, а сме единствено в първите дни на януари”, разяснява Петков. На този декор обаче пред пунктовете за имунизации още веднъж имаше напрежение поради дългите опашки.

Във Фейсбук здравният министър проф. Асена Сербезова разгласява фотоси на бял дроб на имунизиран и неимунизиран пациент. Призова тези, които не са ваксинирани, да не постановат този избор на останалите и да не го употребяват за политически цели, защото по думите ѝ „ всички сме в една лодка, а морето така и така е бурно”.

С нова заповед проф. Сербезова стегна контрола за влизане в България. От петък - 7 януари, всеки идващ от страна, попадаща в „ алената зона”, би трябвало да даде негативен PCR тест, без значение дали има зелен документ.
Свързани вести Външният министър с COVID-19 Стряскащо! 139% повече заболели от COVID-19 за седмица ГРАФИКА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР