Руското външно министерство заяви, че не вижда никакви перспективи за

...
Руското външно министерство заяви, че не вижда никакви перспективи за
Коментари Харесай

Москва: Няма перспектива за подновяване на зърнената сделка

Руското външно министерство съобщи, че не вижда никакви вероятности за удължение на договорката за експорт на зърно през Черно море, която изтича в средата на юли, предадоха съветски новинарски организации, представени от Ройтерс, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според организация ТАСС съветското министерство продължава консултациите с Организация на обединените нации, а инспекциите на корабите, пренасящи зърното, са обновени. Нов кръг от договаряния сред Русия и Организация на обединените нации ще се организира в Женева на 9 юни, оповестява РИА Новости.

Първоначално договорката беше подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли предходната година. Тя разреши на Украйна да възобнови износа на зърнени култури през южните си пристанища, които бяха блокирани от Русия от началото на нашествието.

За да се убеди Русия да поддържа договорката, предишния юли беше подписан тригодишен пакт, в който Организация на обединените нации се съгласи да помогне на Москва да извърши своите доставки на хранителни артикули и торове.

Все още обаче има спънки пред съветския експорт на храни и торове, настояват съветските управляващи, поради което и неведнъж са заплашвали да се откажат от договорката.

Сделката също по този начин изисква повторното отваряне на водопровод, пренасящ амоняк от Русия до украинското черноморско пристанище Пивденний, известно като Южни на съветски, и оттова - за експорт към международните пазари.

Друг миг от договорката бе и повторното свързване на Руската земеделска банка (Росселхозбанк) към системата за интернационалните разплащания SWIFT.

На 18 май Русия се съгласи да удължи действието на съглашението с още 60 дни, до 17 юли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР