Руското министерство на правосъдието разследва Центъра Елцин - музей и

...
Руското министерство на правосъдието разследва Центъра Елцин - музей и
Коментари Харесай

В Русия обмислят да включат Центъра Елцин в списъка с чуждестранни агенти

Руското министерство на правораздаването проверява Центъра " Елцин " - музей и образователно-културен център, посветен на починалия президент Борис Елцин, за допустима активност като " задграничен сътрудник ", заяви РИА Новости, представена от Ройтерс.

Центърът " Елцин " в уралския град Екатеринбург отдава респект на живота, работата и наследството на Елцин - първият държавен глава на постсъветска Русия от 1991 до 1999 година Именно той избра Владимир Путин за собствен правоприемник.

Управителният съвет на музея включва министъра на защитата Сергей Шойгу и високопоставените чиновници на Кремъл Антон Вайно и Алексей Громов, съгласно уеб страницата на институцията.

Терминът " задграничен сътрудник " е необятно употребен от съветските управляващи против публицисти, опозиционни фигури и други, за които се счита, че правят антидържавна активност с подкрепа от чужбина. Подобно окачествяване - в случай че бъде доказано от властите - би било леке върху наследството на Елцин, който умря през 2007 година на 76-годишна възраст.

Много руснаци му приписват заслугата за успеха над руските превратаджии през 1991 г. Но той също по този начин е всеобщо упрекван за бурния интервал след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, в който милиони живееха в мизерия, до момента в който дребна група " олигарси " закупи големи благосъстояния.

РИА Новости заяви, че заместник-министърът на правораздаването Олег Свириденко е споделил на комисия на долната камара на Народното събрание, че е почнала " задълбочена " инспекция на Центъра " Елцин " и увери, че нищо няма да остане прикрито.

В изказване от музея се споделя, че цялата му активност, в това число финансовата, е транспарантна и законна.

" Ние сме уверени, че одитът на министерството на правораздаването ще удостовери, че няма и не може да има учредения за оповестяване на Центъра " Елцин " за " задграничен сътрудник ", се споделя в известието.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР