Русия казва, че арменските сепаратисти предават оръжие, след като Азербайджан си връща Нагорни Карабах

...
Руското министерство на отбраната казва, че етническите арменски сепаратисти в
Коментари Харесай

Руското министерство на отбраната казва, че етническите арменски сепаратисти в отцепническия регион на Азербайджан Нагорни Карабах предават оръжията си на Русия миротворци

От AVET DEMOURIAN Associated Press 22 септември 2023 г., 5:33 ч. Храна и друга хуманитарна помощ за Нагорни Карабах, който е прекъснат от доставките от края на миналата година поради блокадата на Лачинския коридор от Азербайджан, единствената връзка в региона до Армения.

Изпитанието за 120 000 души в Нагорни Карабах се влоши тази седмица, тъй като хиляди избягаха от скорошните битки, без да могат да вземат храна със себе си.

Подобряването на доставките на храна и други основни нужди ще бъде ключов въпрос за изграждането на стабилност в региона, който е в рамките на Азербайджан, но който е под контрола на етнически арменски сили от 1994 г.

Пашинян каза в петък на заседание на правителството, че няма незабавна необходимост етническите арменци в региона да напуснат домовете си, но каза, че Армения е готова да приеме толкова много като 40 000 евакуирани, ако е необходимо.

Тревожността е висока сред хората в региона.

„По-голямата част от населението иска да бъде евакуиран в Армения. Не можем да живеем с Азербайджан“, каза 21-годишният Хайк Арутунян в Степанакерт, регионалната столица.

„През последните 30 години хиляди арменци бяха убити , нашите братя и сестри“, каза той пред Асошиейтед прес по телефона, имайки предвид десетилетията на конфликт в региона. „Целта на Азербайджан е унищожаването на арменската нация; как можем да живеем с тези, които искат да ни убият?“

Харутунян каза, че градът е пълен с бежанци, които са избягали райони, които бяха под контрола на азербайджанските сили тази седмица,

„Тези хора напуснаха домовете си с празни ръце, нямаха храна, дрехи, място за престой ”, каза той.

Повече от 800 души, включително 440 деца, бяха в руска мироопазваща база в Нагорни Карабах в петък и не успяха веднага да се върнат у дома, съобщи руското министерство на отбраната.

Министерството също каза, че е позволило хуманитарната помощ да бъде доставена по коридора Лачин.

Азербайджанското министерство на извънредните ситуации каза, че два 20-тонни камиона с хранителни и хигиенни продукти, както и два камиона с хляб са били изпратени в Нагорни Карабах в петък, пътувайки по път от Агдам, източно от района.

Джейхун Байрамов, министър на външните работи на Азербайджан, каза в ООН в четвъртък, че страната му е решена да гарантира на жителите на Нагорни Карабах „всички права и свободи“ в съответствие с конституцията на страната и международните задължения за правата на човека, включително гаранции за етническите малцинства. Преговорите с Нагорни Карабах в азербайджанския град Йевлах ще продължат, каза той. ще се проведе в петък, но че тя се страхува да живее при новите условия.

„Азербайджан ни гладуваше девет месеца, лиши ни от елементарни условия за живот, след което нападна цивилно население, как можем да останем тук след всички тези зверства? Невъзможно е“, каза тя.

Нагорни Карабах попадна под контрола на етническите арменски сили, подкрепени от арменските военни в сепаратистки битки, приключили през 1994 г. Арменски сили също пое контрола върху значителна територия около азербайджанския регион.

Азербайджан си възвърна контрола върху заобикалящата територия в шестседмична война с Армения през 2020 г. А с посредничеството на Русия примирието сложи край на войната и контингент от 2000 руски миротворци беше изпратен в региона, за да я наблюдава.

___

Журналистите от Associated Press Гаяне Йенокян в Ереван, Ема Бъроуз и Аида Султанова в Лондон и Джим Хайнц в Талин, Естония, допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР