Руско-украинска война ПолитикаОгънят в два украински града спира временноПолитикаВойната в

...
Руско-украинска война ПолитикаОгънят в два украински града спира временноПолитикаВойната в
Коментари Харесай

Руските милиардери срещу Путин: „Лукойл“ призова за спиране на войната

Руско-украинска война ПолитикаОгънят в два украински града стопира временноПолитикаВойната в Украйна: Как може да се развие и да завърши?
„ Лукойл “, втората по величина петролна компания в Русия, публично настоя за преустановяване на войната в Украйна. Това стана ясно от изказване на Борда на шефовете до акционери, чиновници и клиенти. Гигантът създава повече от 2% от суровия нефт в света, като дава работа на над 100 000 души.

Изразяваме нашата откровена съпричастност към всички жертви, наранени от тази покруса. Ние мощно поддържаме трайно преустановяване на огъня и разрешаване на проблемите посредством съществени договаряния и дипломация. “

Председателят и основен изпълнителен шеф на „ Лукойл “ Вагит Алекперов е един от най-богатите хора в Русия.

Компанията има интервенции в десетки страни по света, включително в България. След държавната „ Роснефт “, тя е втората по величина петролна компания в Русия. Сега тя е изправена пред големи провокации, защото търговците заобикалят съветския нефт от боязън да не се сблъскат със западните наказания, макар че не са ориентирани непосредствено към износа на изкопаеми горива.

Акциите на „ Лукойл “, котирани в Лондон, изгубиха почти 99% от цената си след нашествието. Търговията с бумаги на компанията бе спряна в четвъртък.

Петролният колос към този момент е изправен пред апели за протест в Съединени американски щати, където има 230 бензиностанции на „ Лукойл “, благосъстоятелност на американски франчайзополучатели.

По-рано тази седмица съветските милиардери Михаил Фридман и Олег Дерипаска също се разграничиха от Кремъл и приканиха за преустановяване на войната. Фридман, който е роден в Западна Украйна, написа в писмо до чиновници, че желае

кръвопролитието да завърши “.

Фридман е ръководител на Alfa Group, частен конгломерат, опериращ най-вече в Русия и някогашните руски страни, който се занимава с банково дело, обезпечаване, търговия на дребно и произвеждане на минерална вода.

Милиардерът е и ръководител на Alfa Bank, четвъртата по величина компания за финансови услуги в Русия и най-голямата частна банка. Миналата седмица Alfa Bank бе наранена от наказания, които ще й попречат да набира пари през американския пазар.

Дерипаска, който беше глобен от Съединените щати през 2018 година, пък натрупа благосъстоянието си от алуминий.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР