Руският външен министър Сергей Лавров заяви вчера на пресконференция, че

...
Руският външен министър Сергей Лавров заяви вчера на пресконференция, че
Коментари Харесай

Русия: Трябва да продължим преговорите със САЩ за Венецуела

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи през вчерашния ден на конференция, че макар несъвместимите си позиции във връзка Венецуела Москва и Вашингтон би трябвало да продължат договарянията, написа " Росийская газета ". Министърът приказва след телефонен диалог в сряда с американския държавен секретар Майк Помпейо, прецизира вестникът.

" Във Венецуела не престават яростни конфликти сред последователи на президента Николас Мадуро и на опозиционния водач Хуан Гуайдо, призоваващ към протест. Според Лавров, представен в московския официоз позициите на Русия се опират на нормите на Организация на обединените нации и интернационалното право, до момента в който Съединени американски щати назначават от Вашингтон изпълняващ длъжността президент, упорстват законната власт да капитулира и заплашват със мощ, а в същото време постановат задушаващи наказания, с цел да сменят режима ", уточни още той.

По думите на съветския върховен посланик, Москва счита да сътвори група от страни за противопоставяне против възможна военна американска намеса във Венецуела. " Позицията ни ще е доста елементарна " - изяснява той. " Мобилизираме група от страни, които също като нас зачитат Устава на Организация на обединените нации, за противопоставяне против сходни замисли. Такава група се образува в Организация на обединените нации и се надявам тя да получи сериозна поддръжка в организацията, защото става дума за нещо доста просто - отбрана на основополагащите правила и правила на интернационалното право, както са записани в Устава на Организация на обединените нации ", сподели още Лавров.

" Предния ден президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание в предаване на " Фокс нюз ", че към Венецуела ще станат доста неща идната седмица, а може би и по-рано ", припомня " Росийская газета ".

" Самопровъзгласеният президент на Венецуела Хуан Гуайдо съобщи, че не изключва задгранична военна интервенция за събаряне на Мадуро ", показва " Взгляд ". " Гуайдо посочи, че задгранично навлизане ще е последна мярка и на първо място стремежът би трябвало да е към кротичък преход на властта. Той се оплака, че настоящото държавно управление отхвърля всички различни оферти на опозицията, цитират медиите известие на бразилския вестник " Фоля ди Сао Пауло ". " Нека напомним: до момента той се изказваше по-предпазливо ", добавя " Взгляд ".

" Известия " също отразява изказванията на Доналд Тръмп пред " Фокс нюз ". Запитан от водещата кой е хипотетичният повратен миг, след който Съединени американски щати ще нахлуят във Венецуела, американският водач декларирал, че не би желал сходно нещо, а просто желае да помогне на хората. " Съединени американски щати разполагат с голям брой разновидности, в това число доста твърди, за споразумяване на рецесията в Боливарската република ", добавил е Тръмп.

" Американският държавен секретар Майк Помпейо съобщи, че във венецуелските служби за сигурност работят доста хора, свързани с Русия ", написа " Газета ".

Интервю с Помпейо е поместено на уеб страницата на Държавния департамент, разяснява онлайн изданието. Според него американският държавен секретар е обвинил Русия, че в действителност управлява посоката, в която се движи Венецуела, предлагайки версията, че Москва брани своите ползи в икономическата сфера на Каракас. " Помпейо акцентира, че Америка цели враждебните страни, както назова той Куба и Русия, да не разполагат с опорен пункт покрай неговата страна ", прибавя " Газета ".

" Независимо че Вашингтон поддържа в политически проект венецуелската съпротива, той към този момент не бърза да й даде военна помощ. Засега Съединени американски щати не се канят и да употребяват личните си въоръжени сили за промяна на властта във Венецуела ", обобщава " Военное обозрение ".

" Високопоставени чиновници от Пентагона акцентират, че за Съединени американски щати сега са предпочитани невоенните разновидности за решение на спора. Те декларират, че още не са получавали заповеди за предислоциране на войски към границите на Венецуела. Позицията на Джон Болтън - съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност, обаче може да промени обстановката. Той " е получил от президента на Съединени американски щати много необятни компетенции, засягащи връзките с латиноамериканската страна, и зад забележимото отвращение за инвазия " може би се крие " старателна подмолна подготовка " за навлизане във Венецуела ", допуска изданието.

" Президентът Тръмп бе явен и сбит, що се отнася до Венецуела: всичко е допустимо. Искаме спокойно предаване на властта, само че не сме подготвени да поносим потребление на мощ от Мадуро по отношение на Гуайдо и опозицията ", цитира думи на Болтън " Военное обозрение ". Сходни позиции показаха ръководителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати Джоузеф Дънфорд и държавният секретар Майк Помпейо - " във всеки вероятен миг лодката може да се люшне в едната или в другата посока ", предизвестява профилираният уебсайт.

По калкулации на неправителствени организации, по време на митингите във Венецуела от 30 април насам са потърпевши над 300 души, някои от тях ранени с огнестрелни оръжия. Арестувани са минимум 240 души, отбелязва " Комерсант ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР