Руският външен министър Сергей Лавров и членове на руската делегация

...
Руският външен министър Сергей Лавров и членове на руската делегация
Коментари Харесай

Сергей Лавров получи виза за САЩ, за да участва в сесията на Общото събрание на ООН

Руският външен министър Сергей Лавров и членове на съветската делегация са получили виза, с цел да може да вземат участие в годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс, базирайки се на съветска осведомителна организация и външното министерство.

От седмици насам Русия насочва рецензии към Съединени американски щати за това, че не издава визи на членове на съветската делегация. Това ги лишава от опцията да вземат участие в 77-ата сесия на събранието, което стартира през днешния ден в Ню Йорк, напомня Българска телеграфна агенция.

„ Днес бяха издадени визи на Лавров и на част от тези хора, които ще го съпроводят “, заяви организация Интерфакс, цитирайки съветското външното министерство. Москва упреква Съединени американски щати, че се пробват да блокират цялостното присъединяване на Русия на Общото заседание, като бавят издаването на визи на руснаците, които би трябвало да участват. Заседанията на високо ниво стартират идната седмица.

По-рано сутринта правният консултант на съветската непрекъсната задача в Организация на обединените нации Сергей Леонидченко съобщи, че съветският външен министър, членовете на съветската делегация и публицисти към момента не са получили американски визи за присъединяване в 77-ата сесия на Общо заседание на Организация на обединените нации. Той назова обстановката " невиждана ".

" Съединени американски щати нарушават отговорностите си. Те са длъжни да издават визи на всички, които пътуват до Общото заседание. Министерството на външните работи подхваща избрани стъпки, с цел да потърси отговорност от уредниците, страната, която дава територията си ", съобщи по-късно представителят на съветския президент Дмитрий Песков малко по-късно на брифинг, само че изрази вяра, че визи въпреки всичко ще бъдат издадени.

Съединени американски щати от дълго време не позволяват на съветски дипломати от Организация на обединените нации и гостуващи съветски делегации да пътуват на повече от 40 км от Ню Йорк без предварителното утвърждение.

През февруари Вашингтон наложи наказания на Сергей Лавров, обвинявайки го, че е " директно виновен за непровокираното и нелегално по-нататъшно навлизане на Русия в Украйна ". Санкциите замразяват всички активи, които Лавров може да има в Съединени американски щати и като цяло не разрешават на американски жители да работят с него.

Съгласно " съглашението за централата " на Организация на обединените нации от 1947 година Съединени американски щати нормално са длъжни да разрешат достъп до Организация на обединените нации на задгранични дипломати. Вашингтон обаче твърди, че може да откаже визи по аргументи, свързани със " сигурността, тероризма и външната политика ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР