Руският външен министър хем получи разрешение от България да прелети

...
Руският външен министър хем получи разрешение от България да прелети
Коментари Харесай

Абсолютно излишно упражнение. Защо Лавров не прелетя над България на път за Скопие

Руският външен министър хем получи позволение от България да прелети над територията ѝ, хем беше заставен да я заобиколи. Поне на думи, всичко беше в съгласие с Европейски Съюз. Но съгласно дипломати, с които Свободна Европа беседва, казусът може да нанесе вреди върху имиджа на България.

" Злонамереност " и " нелепост ". В това Русия упрекна България в четвъртък, откакто самолетът на съветския външен министър Сергей Лавров удължи маршрута си от Санкт Петербург до Скопие, заобикаляйки България.

Специалният полет на Ту-204-300 заобиколи Черно море, мина над Истанбул и над Гърция, с цел да остави глобения от Европейския съюз Лавров на срещата на външните министри от Организацията за сигурност и съдействие в Европа ( ОССЕ ) в Скопие.

Това се случи, макар че България се базира на изключение от санкционния режим против съветски полети и през нейното въздушно пространство. София обаче не позволи изключение за други глобени лица с изключение на Лавров и по този начин полетът с говорителката Мария Захарова на борда - също глобена от Европейски Съюз поради съветската инвазия в Украйна - трябваше да удължи маршрута си.

Това беше едно " безусловно ненужно упражнение ", което обаче може да нанесе вреди върху имиджа на България, сподели за Свободна Европа някогашният дипломат в Москва Илиян Василев .

Както той, по този начин и дипломатът Стефан Тафров са скептични до каква степен присъединяване на Лавров на интернационалния конгрес в Скопие може да докара до позитиви за Европейски Съюз. По думите им задачата на Запада - да покаже на Русия, че е изолирана, и да я притисне да постави завършек на военната си експанзия против Украйна - няма по какъв начин да бъде изпълнена посредством такива отстъпки и изключения.
Как се стигна дотук?
Случаят идва на фона на продължаващата година и девет месец, която провокира наказания от Европейски Съюз против съветски политици и предприемачи, в това число против външния министър Лавров. Част от глобите включват възбрана за пътешестване в санкциониращите страни и възбрана за кацане в страни от Европейски Съюз на съветски самолети.

Още във вторник обаче българското министерство на външните работи (МВнР) позволи краткотраен въздушен кулоар за реализиране на полет на Специалния летателен отряд „ Россия “. За разрешението заяви ТАСС.

Впоследствие в сряда от министерството на външните работи прецизираха, че то е единствено за присъединяване на Лавров в съвещанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие и не се отнася за членове на делегацията му, които също са глобени лица. Това е " категорично упоменато в нотата - отговор на българската страна ", споделиха от Министерство на външните работи.

 Пътят на самолета на Лавров.
" Ясно сме споделили, че когато в листата има човек, който е включен в санкционните описи на Европейски Съюз, той няма право да пътува ", сподели външният министър Мария Габриел на влизане на съвещанието на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел във вторник пред БНР. Тя добави и че

В четвъртък сутринта говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова , която също е в листата със наказания на Европейския съюз, написа в канала си в Телеграм, че наличието ѝ на борда на самолета е повода за удължение на полета.

Тя пояснява това, че Министерство на външните работи изключва нейното име от листата с позволените пасажери, като възбрана.

" Злобната нелепост на русофобите стигна до такава степен, че за първи път в нашата история формалните управляващи не разрешиха не аероплан, а човек в този аероплан ", написа съветската говорителка.

Междувременно Украйна, Естония, Латвия и Литва оповестиха протест на срещата в Скопие в символ на митинг против наличието на съветската делегация. В четвъртък БГНЕС заяви, че българската външна министърка Мария Габриел в София още в четвъртък вечерта и не участва на самата среща дружно с Лавров.

Свободна Европа потърси Министерство на външните работи и пресцентъра на Габриел за удостоверение, само че не получи отговор. Попитахме и дали повода за отсъствието на Габриел е да се избегне среща с Лавров, само че и на този въпрос не беше отговорено.
Защо тогава Гърция позволи полета?
Ройтерс цитира неназован гръцки държавен чиновник, който споделя, че изключенията от наложените ограничавания се ползват, в случай че пътуването е целесъобразно с присъединяване в срещи на ОССЕ, на които се разисква Украйна. Атина е подхванала всички нужни стъпки, преди да позволи прелитането, добави служителят.

Държавите от Европейски Съюз не са длъжни да съгласуват с Европейската комисия и останалите страни от Общността разрешенията за прехвръкване и кацане, които издават на съветски самолети по изключение, сподели обае представител на Европейска комисия.
" Абсолютно ненужно упражнение "
" Беше безусловно ненужно цялото това упражнение ", разяснява пред Свободна Европа дейностите на българското външно министерство някогашният дипломат в Москва Илиян Василев .

Според него от Министерство на външните работи са дали да се разбере, че не са работили по своя самодейност, а по молба на Скопие и Европейската комисия (ЕК). Василев обаче счита, че решението на министерството да пусне самолета с Лавров, а след това на процедура да го ограничи, води до вреди за имиджа на България и това е трябвало да бъде авансово калкулирано.

" Ние хем взехме решение, с което се сложи под въпрос логиката на това позволение, хем след това са го отдръпнали ", разяснява Василев.

Според трети посланик, който пожела анонимност, обаче евентуалните вреди по репутацията на България са били предотвратени с помощта на ограничаването за Захарова и нейната остра реакция по-късно.

С това, че съветската говорителка " се изрепчи ", се " оправи оптиката " през която някои от сътрудниците виждаха разрешението за полета, обещано от България, сподели дипломатът.

По-рано Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел сподели, че срещата на ОССЕ е добра опция за съветският външен министър Сергей Лавров да чуе за какво Русия е наказана и изолирана. Според Василев тези думи не звучат съществено.

" Лавров ще види какъв брой е изолиран, който не отиде ", счита той.

" Сега Лавров е на място, прави своята работа и може да се похвали в Москва, че е направил пробив в глобите и изолациите, като е посетил страна от НАТО (Северна Македония на НАТО през 2020 година - бел. ред.). Това прави работа за съветската агитация ", обобщава Василев.

Стефан Тафров , който е някогашен непрекъснат представител на България в Организация на обединените нации, е склонен с тази оценка. По думите му е трябвало Европейска комисия и Борел по-добре да координират дейностите на страните членки.

" Мотивът да бъде позволен полетът е явен - да се избави съществуването на ОССЕ, въпреки че каква сигурност и съдействие в Европа, когато Русия атакува Украйна. Това е неуместно ", сподели Тафров пред Свободна Европа.

" Въпросът трябваше да бъде решен на равнище Европейски Съюз, само че аз най-малко не знам той да е обсъждан на високо равнище ", добави той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР