Руският президент Владимир Путин ще се срещне в Сочи с

...
Руският президент Владимир Путин ще се срещне в Сочи с
Коментари Харесай

ТАСС: Путин и Радев обсъждат бъдещето на руско-българското сътрудничество


Руският президент Владимир Путин ще се срещне в Сочи с българския си сътрудник Румен Радев, който се намира на работно посещаване в Русия. Както заяви пресслужбата на Кремъл, по време на договарянията се възнамерява да бъдат разисквани съдействието в разнообразни сфери.

„ На 22 май 2018 година в Сочи президентът на Руската федерация Владимир Путин ще се срещне с президента на Република България Румен Радев, който е на работно посещаване в Русия за присъединяване в мероприятия, отдадени на 140 години от освобождението на България вследствие на Руско-турската война 1877-1878 година “, се споделя в известието, представено от ТАСС.

Отбелязва се, че са възнамерява да бъдат разисквани вероятностите на руско-българското съдействие в разнообразни сфери и да бъдат разменени отзиви по настоящи интернационалните и районни въпроси.

От пресслужбата на българския водач бе обявено, че в центъра на внимание по време на диалозите на Радев с Путин ще бъдат вероятностите за развиване на връзките сред България и Русия в региона на стопанската система, енергетиката, образованието и културата, а също по този начин настоящи въпроси на интернационалната сигурност.

В понеделник, Радев се срещна в Москва с премиера Дмитрий Медведев и съобщи, че България разчита на преразглеждане на въпроса за вероятните директни доставки на газ от Русия в тази страна през Черно море. Той дефинира като доста значим за София и за Европейски Съюз въпроса за сигурността на енергийните доставки.

На 1 декември 2014 година по време на визитата си в Анкара съветският президент Владимир Путин съобщи, че Москва се отхвърля от плана за газопровод „ Южен поток “ и го заменя с подобен водопровод, който по-късно стана прочут като „ Турски поток “. Това решение беше взето, откакто планът се сблъска с противодействието на Европейската комисия, която настояваше той да дава отговор на европейското антимонополно законодателство.

[b]Икономическите връзки с България[/b]

След намаляването на стокообмена през 2013-2015 година от 5 милиарда до 2,1 милиарда $ през последните години този индикатор още веднъж стартира да пораства. В края на 2017 година той доближи 3,4 милиарда $. През януари-март 2018 година стокообменът е достигнал 882,3 милиона $, което е с съвсем 8% по-малко, в сравнение с за същия интервал на предходната година.

По данни на Централната банка на РФ, на 1 октомври 2017 година сумата на директни насъбрани български вложения в Русия доближава 87 милиона $, размерът на директните съветски насъбрани вложения в България – 3,3 милиарда $. Освен това, най-големият съветски вложител в България „ Лукойл “ е вложил в стопанската система на страната 2,8 милиарда $. Според експертните оценки, размерът на вложенията на съветски жители в българска недвижима собственост доближава към 5 милиарда $. По данни на Регистрационната организация към министерството на правораздаването на България съветските жители в България публично имат 74 хиляди недвижими обекта.

През 2017 година България е посетена от 560 хиляди съветски туристи. /ТАСС и БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР