Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с турския си

...
Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с турския си
Коментари Харесай

Путин посреща Ердоган в Сочи, зърнената сделка е на масата

Руският президент Владимир Путин ще организира диалози с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в Сочи на 4 септември.

 

Това заяви пред публицисти представителят на съветския държавен глава Дмитрий Песков, потвърждавайки предходни неофициални информации за тази дата, съобщи ТАСС.

 

" Действително, диалозите ще се проведат в понеделник, те ще се състоят в Сочи, ще бъдат в средата на деня ", съобщи представителят на Кремъл.

 

Ердоган и Путин ще се съсредоточат върху съглашението за черноморското зърно по време на срещата си през днешния ден в Сочи, защото Анкара се стреми да върне Москва към договорката, сподели в неделя основният външнополитически консултант на Ердоган.

 

Другите тематики на диалога би трябвало да са войната в Украйна и замяна на военнопленници, спорът в Сирия и преносът на съветски газ през Турция.

 

" Ние играем водеща роля за зърнената договорка. Виждаме мощна поддръжка от целия свят за реализацията на зърнения кулоар ", сподели Акиф Чагатай Кълъч, основният консултант по външната политика и сигурността на Ердоган, в изявление за телевизионния канал A Haber.

 

" Текущият статус (на договорката за зърно) ще бъде разискван на срещата на върха в понеделник. Предпазливи сме, само че се надяваме да реализираме триумф, тъй като това е обстановка, която визира целия свят ", добави той.

 

От седмици на Украйна официално ѝ е неразрешено да изнася зърно през Черно море, само че това скоро може да се промени - около срещата на президентите Ердоган и Путин в Сочи в понеделник, предвижда немската социална телевизия ZDF.

 

През юли 2022-а година Турция и Организация на обединените нации посредничиха за сключването на съглашение, позволяващо на Киев превозването на зърно през три пристанища на Черно море. Отделно съглашение сред ООН и Русия пък трябваше да сътвори предпоставките за експорт на съветски храни и торове. 

 

През юли т.г. обаче Русия отхвърли да възобнови зърнената договорка с аргумента, че изискванията ѝ за съглашението не са изпълнени, и заплаши с набези комерсиалните кораби, които излизат от украински пристанища. Оттогава насам се търсят решения в битката против глада в света. И е евентуално срещата в Сочи да докара до ново начало, допуска и euronews.

 

Министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи неотдавна, че виновността за неуспеха на зърнената договорка не е на Москва. Той повтори позицията на страната си, че Русия ще се върне към съглашението, в случай че обещанията, които са ѝ били дадени, бъдат изпълнени. " Това през днешния ден не е по наша виновност, само че то е спряно ", споделя Шойгу за съглашението в изказване, публикувано от Министерство на защитата.

 

Руският лист с условия към Запада

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че е изпратил в Турция списък с ограничения, които Западът би трябвало да осъществя, с цел да бъде възобновен украинският експорт. Сред изискванията за това са и гаранциите, че Русия ще може гладко да изнася зърно и торове. Анкара от своя страна акцентира какъв брой значимо е съглашението за сигурното доставяне с храни в светован мащаб.

 

T-online също отбелязва, че срещата сред Путин и Ердоган би трябвало да се концентрира върху възобновяването на зърнената договорка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е уведомил, че Путин и Ердоган желаят да стартират диалозите си в понеделник следобяд. Външните министри на двете страни към този момент са преговаряли по тематиката.

 

Това ще бъде първата среща сред двамата водачи след отдръпването на Русия от така наречен зърнена договорка.

 

Предишният път, когато те се срещнаха персонално, беше на 13 октомври предходната година в Астана, а в Русия турският водач за последно беше доскоро повече от година, когато беседва с Путин в Сочи на 5 август м.г., припомня ТАСС.

 

Междувременно обаче президентите на Русия и Турция са в непрекъснат контакт. За последно те разговаряха по телефона на 2 август.

 

Русия нанесе нощен въздушен удар против едно от главните украински пристанища за експорт на зърно часове преди плануваните диалози сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, оповестиха украински представители, представени от Ройтерс.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР