Руският президент Владимир Путин се включи в срещата на БРИКС

...
Руският президент Владимир Путин се включи в срещата на БРИКС
Коментари Харесай

Дедоларизацията на световната икономика е “необратим процес”, обяви Путин пред БРИКС

Руският президент Владимир Путин се включи в срещата на БРИКС в Южна Африка с авансово записано видеообръщение, в което разгласи, че дедоларизацията на международната стопанска система е “необратим развой ”, предадоха медиите.

По думите му до това се стига, защото държавните и частните задължения порастват, а неустойчивостта на финансовите, енергийните и другите пазари се ускорява.

Според съветския президент страните от групата на БРИКС би трябвало да си сътрудничат на равнопоставени начала, с цел да реализиран задачите си. Той посочи, че “групата е напът да отговори на аспирациите на болшинството от жителите на света ”.

“Ние си сътрудничим въз основа на правилата на равнопоставеността, партньорската поддръжка, зачитането на ползите на другия и това е същността на насочения към бъдещето стратегически курс на нашето съдружие, курс, който дава отговор на стремежите на главната част от международната общественост, по този начин нареченото световно болшинство ”, сподели Путин.

По думите му Русия остава сигурен снабдител на храни за Африка, само че наложените на страната наказания пречат тези доставки да се реализират безпрепятствено и да се правят нужните за задачата банкови разплащания.

Той за следващ път съобщи, че Русия е подготвена да изпраща зърно гратис в Африка и уточни, че страната е напът да завърши диалозите за такива доставки.

Групата БРИКС, в която влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, съставлява към 40 на 100 от жителите на света. На срещата се чака да бъде разисквано приемането на нови членове, само че във видеообръщението си Путин не засегна тази тематика.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва съобщи, че желае Аржентина да се причисли към групата БРИКС, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става в миг, когато прилежащата на Бразилия страна се пробва да се пребори с липса на задгранични запаси.

“За Аржентина е доста значимо да бъде в БРИКС ”, сподели Лула в пост онлайн в обществените мрежи, до момента в който участва на срещата на върха на групата в Южна Африка.

БРИКС се концентрира върху усилване на икономическото и комерсиалното съдействие сред страните членки Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Аржентина се бори с исторически висока инфлация, липса на задгранични запаси и погашение на задължения, които са част от съглашението ѝ на стойност от 44 милиарда $ с Международния валутен фонд (МВФ).

Лула разкритикува заемите на МВФ като “задушаващи ” и загатна за опцията банката на страните от БРИКС да усили заемите за други страни с “различни критерии ”, с цел да подтиква техните стопански системи.

Аржентина, чийто максимален търговски сътрудник е Бразилия, към този момент съобщи, че има намерение да се причисли към групата БРИКС.

В южноамериканската страна обаче ще има президентски избори идващия месец и спечелилият на първичните избори, извънредно десният ултралиберален претендент Хавиер Милей насочи рецензии към Китай и Бразилия.

Лула също по този начин сподели, че поддържа присъединението и на други страни, споменавайки Индонезия като евентуален нов член. По-късно той добави в тирада пред бизнес конгрес, че новите сътрудници ще оказват помощ на БРИКС да усили връзките си в интернационален аспект.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР