Руският президент Владимир Путин проведе разговори в столицата на близкия

...
Руският президент Владимир Путин проведе разговори в столицата на близкия
Коментари Харесай

Путин пристигна в Киргизстан, никой не го арестува


Руският президент Владимир Путин организира диалози в столицата на близкия си съдружник Киргизстан - Бишкек, в четвъртък - първото му задгранично посещаване, откогато Международният углавен съд издаде заповед за ареста му през март, заяви Ройтерс.

Путин рядко пътува в чужбина, откогато изпрати войски в Украйна при започване на 2022 година и не е известно да е напускал Русия, откогато основаният в Хага съд издаде заповед за него, обвинявайки го в противозаконното депортиране на деца от Украйна.

Русия не признава юрисдикцията на съда и отхвърли рецензиите му против Путин. Киргизстан също не признава интернационалния съд и няма правно обвързване да го задържи и съобщи на правораздаването.

Двудневното му пътешестване до Киргизстан ще приключи с присъединяване му в среща на върха на Общността на самостоятелните страни (ОНД), група от 10 в миналото руски републики, в Бишкек в петък на фона на признаци, че въздействието на Русия в някои елементи на Съветския съюз, като Армения, е разтърсено, написа Ройтерс.

Връзките на Москва с други страни в област, която тя обичайно счита за собствен заден двор, бяха подложени на тестване поради използването на западните наказания, наложени на Русия поради Украйна.

На среща с киргизкия президент Садир Джапаров в четвъртък Путин акцентира смисъла на Русия като основен търговски сътрудник и максимален вложител в киргизката стопанска система и сподели, че двете страни ще продължат да развиват съдействието си.

Той заяви, че ще участва и на честване за 20-ата годишнина на съветската военна авиобаза " Кант ", която се намира отвън Бишкек - стратегически значим аванпост, който разрешава на Москва да поддържа военно наличие в Централна Азия.

Путин цитира двуцифрен растеж на руско-киргизката търговия, за който някои на Запад подозират, че частично се дължи на киргизките медиатори, улесняващи нарушаването на глобите от съветския бизнес.

Съединените щати постановиха наказания на четири киргизки компании през юли за реекспорт на електронни съставни елементи и други технологии за Русия. Миналата седмица централната банка на Киргизстан насърчи локалните банки да затегнат контрола върху спазването на западните наказания против Москва.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР