Руският президент Владимир Путин посрещна настъпването на Коледа по стар

...
Руският президент Владимир Путин посрещна настъпването на Коледа по стар
Коментари Харесай

Путин посрещна руската Коледа в църква в Санкт Петербург

Руският президент Владимир Путин посрещна настъпването на Коледа по остарял жанр в черква в Санкт Петебрубг, където е бил кръстен татко му, оповестиха от Кремъл в неделя.

В хода на Рожденственското свещенодействие той подарил на храма " Симеон Богоприемец и Анна Пророчица “ икона от средата на XIX век. Но двуредната икона в железен обков са изобразени светите пророци Илия, Симеон, Архангел Михаил и други светци.

Президентът поздравил православните християни, всички жители на Русия с празника и поискал на вярващите да бъдат дарени с наслада и вяра, както и здраве, триумф и благоденствие.

Путин си тръгнал от църквата към 1 часа.

Храмът " Симеон и Анна “ е издигнат през 1734 година от императрица Анна в жанр петровски барок с детайли от древноруската архитектура на мястото на селска черква от 1714 година, носеща имчето на Архангел Михаил.
Това е една от най-старите православни черква в Санкт Петербург и е монумент на архитектурата. През 1938 година тя е била закрита и в следствие разграбена, само че през 1951-1954 година е реставрирана. През 1980-те години е била музей, само че през 1994 година е била върната на Санкт-Петербургската епархия.

По традиция президентът чества Рождество Христово в храм отвън Москва. Коледната литургия в столицата стартира в 23:00 часа локално време, като съветският патриарх Кирил поздрави жителите на страната с празника.

Литургии бяха отслужени във всички църкви и катедрали в Русия. Според православната традиция вярващите стартират празненствата за Коледа в среднощ, след което на идващия ден се събират по домовете си и си разменят дарове и коледни ястия.

В Русия Рождество Христово се отбелязва 13 дни след католическата Коледа. Руската, грузинската, сръбската, гръцката православни църкви, манастирите в Света гора на полуостров Атон и ортодоксални църкви в Йерусалим честват празника на 7 януари по остарелия Юлиански календар. В началото на ХХ век Руската православна черква взема решение да резервира Юлианския календар, който изостава с съвсем две седмици от новия Григориански календар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР