Руският президент Владимир Путин обвини Международния олимпийски комитет (МОК), че

...
Руският президент Владимир Путин обвини Международния олимпийски комитет (МОК), че
Коментари Харесай

Путин обвини МОК в политизация и раситка етническа дискриминация

Руският президент Владимир Путин упрекна Международния олимпийски комитет (МОК), че употребява Олимпийските игри като форма на " етническа дискриминация ", заяви БГНЕС с позоваване на " Политико ".

Изявлението идва след решението на МОК да в профил краткотрайно съветския олимпийски комитет от олимпийското движениезаради нарушение на Олимпийската харта - той разгласи за свои членове районните спортни организации в окупираните украински области Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие, които би трябвало да са под управлението на Националния олимпийски комитет на Украйна.

Рестрикцията обаче не се отнася за съветските спортисти по етнически симптом - и сега в интернационалните надпревари вземат участие руснаци, представляващи други даржави, а за спортистите от Русия се обмисля вид да се сътсезават под безпристрастен статут.

Според Путин обаче, МОК показал " груба и в действителност расистка, етническа дискриминация ".

" Самите игри могат да се употребяват като инструмент за политически напън против хора, които нямат нищо общо с политиката ", споделя още съветският президент.

Обвиненията на Путин издат на фона на политически напън против самите съветски спортисти. Преди дни избухна скандал, откакто на фигуриста Пьотр Гуменик беше неразрешено да показа късата си стратегия по музика на " Рамщайн ".

Участието на съветски спортисти в интернационалните спортни прояви провокира разгорещени диспути след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през 2022 година По-рано тази година МОК реши, че на съветските и беларуските спортисти ще бъде позволено да вземат участие в игрите, стига да го създадат като неутрални спортисти, без съпътстващ народен байрак или химн.

Много от съветските спортисти обаче изгубиха опцията да изискат подобен статут, защото се включиха в пропагандната акция на Москва в „ патриотична “ възхвала на войната против Украйна.
През годините Кремъл обичайно употребява известни спортисти за пропагандиране на своята политика. Много от тях след привършване на спортната си кариера стават депутати в Руската дума.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР