Руският президент Владимир Путин може да вземе участие в церемонията

...
Руският президент Владимир Путин може да вземе участие в церемонията
Коментари Харесай

Ердоган: Путин може да присъства на церемонията по зареждане на ядрено гориво в АЕЦ Аккую

Руският президент Владимир Путин може да вземе присъединяване в церемонията по зареждане на нуклеарно гориво в турската атомна електроцентрала „ Аккую “. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в изявление за турската телевизия А Хабер, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция Нора Чолакова.

Проектът за атомна електроцентрала " Аккую " се осъществя сполучливо. Съществува възможност господин Путин да пристигна (в Мерсин, Южна Турция - б. а.) за церемонията на 27 април. Възможно е и да участваме в церемонията дружно в онлайн формат, сподели Ердоган късно нощес.

В понеделник от Кремъл опровергаха информации в турски медии, че Путин възнамерява посещаване в Турция. В събота Кремъл съобщи, че Путин и Ердоган са разискали по време на телефонен диалог сполучливото осъществяване на взаимни стратегически планове в енергийния бранш, в това число построяването на атомната електроцентрала " Аккую ".

Вчера президентът на Турция заяви, че нуклеарното гориво ще бъде заредено в първия блок на АЕЦ " Аккую " на 27 април, след което оборудването публично ще стане нуклеарен обект.

Проектът за създаване на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ Аккую - се осъществя от компанията " Аккую нуклеар ", в която над 99 % от акциите се имат от съветската компания Росатом, въз основата на междуправителствено съглашение, подписано сред Русия и Турция през 2010 г. 

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 година

Очаква се АЕЦ " Аккую " да създава 35 милиарда киловатчаса електрическа енергия годишно, които ще покриват към 10 % от потреблението на електрическа енергия на страната. 

Строителството на първия блок на атомната електроцентрала е планувано да завърши тази година.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР