Руският президент Владимир Путин използва обръщението си за Деня на

...
Руският президент Владимир Путин използва обръщението си за Деня на
Коментари Харесай

ISW: Путин използва словото си на парада, за да подготви сънародниците си за продължителна война

Руският президент Владимир Путин употребява обръщението си за Деня на успеха, с цел да повтори към този момент познатото - да приготви сънародниците си за продължителна война и да показа Русия като сполучливо съпротивляваща се на целия Запад.

 

Путин съобщи в годишното си послание във връзка успеха на Съветския съюз над нацистка Германия на 9 май, че  " против Русия е отприщена същинска война "  и че страната е отблъскала интернационалния тероризъм и ще продължи да " пази " жителите на Донбас.

 

Това се показва в дневния разбор за обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW)

 

Путин и преди е твърдял, че Западът води световна война срещу Русия. По-рано към този момент е определял съветската военна акция в Украйна като война, само че тази изразителност, без значение дали е съзнателно признание на мащаба на боевете или не, не подхожда на никакви промени в метода на Кремъл към определяната от него  " специфичната военна интервенция ".

 

По същия метод Путин не загатна скорошни забележителни събития като годишното си новогодишно послание или обръщението си през февруари 2023 година пред Федералното заседание, с цел да предложи някаква съответна визия за това по какъв начин да се извърнат неуспехите на съветската войска в Украйна или да се преформулира войната.

Също така не прикани съветското общество да поддържа цялостната готовност.

 

Сега няма по-важно нещо от военното дело на участниците в СВО

Освен това Путин се опита да сплоти сътрудниците от Общността нанезависимите страни (ОНД), доста от които към този момент се стремят да понижат зависимостта си от Кремъл от февруари 2022 година Арменският министър председател Никол Пашинян, президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Казахстан Касим- Джомарт Токаев, президентът на Киргизстан Садир Джапаров, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов и президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев се причислиха към Путин на парада за Деня на успеха в Москва на Червения площад.

 

Путин подчерта колко е значимо водачите на Оперативно-наблюдателно дело да участват на събитието и повтори шаблонната реторика на Кремъл, че Русия се стреми към многополюсен международен ред.

 

Това бе заглушено от демонстрираното отвращение на няколко лидери от Централна Азия, да участват на събитието в Москва. Беларуският президент Александър Лукашенко не се причисли към останалите водачи на по-ранна гала по полагане на венци.

Също по този начин не произнесе обичайното си послание за Деня на успеха в Минск, Беларус, но не е ясно за какво.

 

Други незападни страни до огромна степен отхвърлиха опитите на Кремъл да сплоти евентуална антизападна коалиция, най-вече Китай посредством възходящото си риторично разграничаване от Русия.

ISW по-рано разяснява, че спадът на съветската военна мощност в Украйна евентуално е направила това изпитание още по-малко привлекателно за други страни.

 

Събитията в Деня на успеха демонстрираха доста по-малко военна техника от нормално (включително единствено един T-34/85 от ерата на Втората международна война и никакви съвременни танкове, от които Русия мощно се нуждае в Украйна) и демонстрираха по-нататъшната деградация на съветската войска, макар Опитите на Кремъл през предходните седмици да омаловажи Деня на успеха посредством понижаване на парадите и цялостна анулация на събития.

 

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин се възползва от празника, с цел да се подиграе на Путин. Той го дефинира " благополучен дядо ", който " си мисли, че е добър ", на фона на дефицита на муниции и бъдещите вероятности на Русия в Украйна.

 

Тогава Пригожин риторично попита какво би трябвало да създадат Русия ибъдещите генерации и по какъв начин Русия може да завоюва, в случай че " дядото " се окаже " цялостен гъз ". Пригожин също по този начин означи, че неназовани фигури (вероятно имащи поради Путин и висши чиновници на съветското МО) би трябвало да спрат да се демонстрират на Червения площад. Пригожин евентуално има поради Путин, който постоянно е именуван " дядо " (или по-конкретно

 

Пригожин и преди е атакувал други висши съветски чиновници и офицери поименно - но не го е правил против Путин. Преди се е опитвал да издигне престижа на Путин посредством сходни риторични трикове.

 

Ескалиращите офанзиви на Пригожин против Путин могат — в случай че Кремъл не отговори на едва завоалираната рецензия на Пригожин към Путин в Деня на успеха — допълнително да подкопаят нормата - не може непосредствено да критикуваш съветския президент.

 

Пригожин разгласи, че силите на " Вагнер " няма да се изтеглят от Бахмут до оповестения от него краен период 10 май, макар че съветското Министерство на защитата (МО) не е предоставило на Вагнер спомагателни снаряди. На 9 май Пригожин съобщи, че Вагнер ще продължи да се бори за Бахмут и ще продължида поддържа настояванията си през идващите няколко дни.

 

Пригожин съобщи, че " Вагнер " не е получил всички муниции, които съветското МО сякаш му е дало обещание в заповед от 7 май, и твърди, че Вагнер е получил единствено 10 % от желаните муниции на 8 май. Пригожин добави, че заповедта на съветското МО заплашва " Вагнер " с държавна измяна, ако Пригожин изтегли силите си от Бахмут, евентуално една от причините Пригожин да не извърши опасността си от 5 май да се изтегли от Бахмут, в случай че съветското МО не успее да достави изцяло Вагнер с муниции до 10 май, опасност, която той отхвърли на 7 май.

 

Пригожин също означи, че не е съумял да се свърже със заместник-командира на театъра в Украйна и медиатор сред съветското МО и " Вагнер ", армейски военачалник Сергей Суровикин.

 

Неуспехът на Пригожин да извърши опасността си за евакуиране от 5 май демонстрира, че той е осъзнал зависимостта си от съветското МО. Пригожин се опита да изнудва съветското министерство на защитата да промени целите на офанзивата в Бахмут, с цел да може без значение да претендира за победа в града за сметка на евентуалните мерки на съветската войска преди плануваната украинска контранастъпление.

 

Пригожин подлага на критика длъжностни лица, виновни за разпределянето на муниции за безсмислено опазване на снаряди и позволяване на съветски военнослужещи да умират в борба, макар че съветското МО евентуално мъдро резервира лимитирани муниции, с цел да отблъсне украинска контраатака.

 

Пригожин евентуално е очаквал съветското министерство на защитата напълно да се подчини на настояванията му с риск да изостави личните си цели за постоянните съветски сили. Но евентуално е осъзнал, че не може да извърши ултиматума си в този миг. Пригожин също евентуално е очаквал, че Суровикин ще може да принуди съветското МО да удовлетвори условията на " Вагнер " ; само че неспособността му да доближи до Суровикин. Ако това е правилно, то демонстрира, че Пригожин няма толкоз огромно въздействие в съветското МО, колкото си е представял.

 

Пригожин продължава да упреква други съветски нередовни формирования за огромните загуби и бавния ритъм на прогрес в Бахмут, с цел да показа Вагнер като единствената способена мощ, настояща в региона. Пригожин упрекна 72-ра мотострелкова бригада от 3-ти армейски корпус в занемаряване на стратегическа позиция в Бахмут, което докара до 500 жертви на Вагнер на 9 май.

 

Пригожин упрекна съветското министерство на защитата (което той назова " съветското министерство на драмата " ), че се концентрира върху вътрешните спорове, вместо да се бие, което съгласно него кара силите да " бягат ".

 

Пригожин също разкритикува съветския батальон " Поток ", който е обвързван с съветската държавна енергийна компания Газпром, че е избягал. Свързаните с Вагнер Telegram канали по-рано упрекнаха " Поток ", че е изоставил фланговете на Вагнер в Бахмут, а ISW реши, че Пригожин е почнал акция за подкопаване на обвързваните с съветската страна частни военни компании (ЧВК).

 

Руските сили нанесоха нова огромна серия от ракетни удари против Украйна в нощта на 8 против 9 май. Украинският общоприет щаб заяви на 9 май, че украинската Противовъздушна отбрана е свалила всичките 8 крилати ракети " Калибър " и 15 от 17-те Х-101/ Ракети Х-555, изстреляни от съветските сили.

 

Украинският общоприет щаб заяви, че три ракети С-300 са поразили гражданска инфраструктура в Краматорск и Константиновка в Донецка област.

 

Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са направили съсредоточен удар по украински пунктове за краткотрайно разполагане и хранилища за муниции, като сполучливо са поразили всички цели.

 

Продължаването на съветските ракетни удари върху поддържането на постоянна серия от ракетни удари, в сравнение с върху действителната успеваемост на ударите.

 

Руските сили може да се пробват да организират съвсем ежедневна серия от ракетни удари, с цел да се показват като ограничаващи евентуалните идни украински контранастъпателни интервенции, макар че понижената успеваемост на ударите евентуално не лимитира доста дейностите на Украйна.

 

Чеченският водач Рамзан Кадиров откри на 8 май нов боен лагер за полка със особено предопределение " Север Ахмат " в Република Чечня.

Кадиров твърди, че към 3300 военнослужещи от полка са се строили в цялостно снаряжение на парада по случай откриването на лагера. Кадиров твърди, че полкът е подготвен да се разположи в Украйна " всеки миг ", което демонстрира, че Кадиров може да резервира силите си. Заявеният размер на единицата е по-голям от обичаен съветски полк. Кадиров надали ще изпрати полка в Бахмут преди 10 май, както даде обещание по-рано (като част от опасността на Пригожин да изтегли " Вагнер " от Бахмут), ако този полк към момента се намира в подготвителния лагер в Чечня.

 

" Вагнер " продължава да популяризира набиране на чиновници в нередовни формирования като елементи и районни милиции. Руско опозиционно издание заяви, че се изпращат писма до жителите на Новосибирск, с цел да насърчи набирането във " Вагнер ".

 

Руски клон на Радио Свободна Европа/Радио Свободна независимост удостовери, ченай-малко 4941 съветски военнослужещи от района на Волга са починали от началото на войната на 24 февруари 2022 година

Изданието преброи смъртните случаи, приети от съветското държавно управление, родственици на починали военнослужещи или публични институции и организации. Действителният непотвърден брой на смъртните случаи евентуално е по-висок.

 

Германското издание Bild заяви, че Германската федерална статистическа работа е оценила, че страните от Общността на самостоятелните страни (ОНД) разрешават на Русия да внася немски артикули и заобикаля глобите.

 

Германският експорт за Казахстан, Армения и Грузия се удвои от началото на пълномащабната инвазия, а износът за Таджикистан се усили със 150 %. Германският експорт за Беларус се е нараснал със 77 %, а за Киргизстан с 994 %. Германските управляващи считат, че Русия употребява Евразийския стопански съюз, с цел да заобиколи глобите.

 

Руските служители продължават да депортират цивилни по-дълбоко в окупираната от Русия територия. Украинският общоприет щаб заяви на 9 май, че съветските окупационни чиновници са почнали принудително депортиране на деца, техните родители, учители и чиновници от публичния бранш от Камянка-Днепровска в Бердянск в Запорожка област.

 

Ръководителят на Запорожка област Евгений Балицки съобщи на 8 май, че окупационните чиновници на Запорожка област са отстранили към 3000 цивилни, в това число 1000 малолетни, 300 пациенти на невропсихиатрични центрове и неустановен брой деца в домове за сираци от региони по продължение на фронтовата линия в " безвредни зони " на Запорожка област.

 

Началникът на военната администрация на Луганска област Артем Лисохор заяви, че руските управляващи вземат решение какъв % млади мъже и дами да бъдат изпратени в Русия по схеми за отмора и рехабилитация.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР