Руският президент изкара уикенда в сибирската тайга. Въобще Путин предпочита

...
Руският президент изкара уикенда в сибирската тайга. Въобще Путин предпочита
Коментари Харесай

Уикенд в тайгата: Как Путин прекарва свободното си време и защо?

Руският президент изкара уикенда в сибирската тайга. Въобще Путин избира дейния отдих: разходка до дива околност, лов на риба, рисков спорт – освен това на територията на Русия. Политолози считат, че президентът по този начин пропагандира руснаците да почиват в родната си страна и в същото време акцентира силата си.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков на 2 март описа пред публицисти, че неговият шеф се намира в сибирските гори. След работна аудиенция в Красноярск (3352 км на изток от Москва) президентът решил да си вземе един ден отпуск и да го прекара в някоя дива околност. По думите на Песков, " Путин се е намирал на 400 км от най-близкото обитаемо място, в походни условия ". Изкарал е в тайгата 2 нощи и сутринта на 3 март се е върнал в Москва.
Това не е първия път, когато президентът на Русия избира да почива надалеч от цивилизацията. През 2014 година, на рождения си ден 7 октомври, Путин отиде на отмора в Сибир. Там, съгласно личните му думи, се е разхождал из планините и минал съвсем 9 км, от което след това го боляло всичко.
 Путин води млади сибирски жерави с мотоделтаплан. Снимка: Reuters Путин води млади сибирски жерави с мотоделтаплан. Снимка: Reuters
Успешен улов
Освен пешеходните разходки, Путин обича риболова. Няколко пъти е ходил за риба с премиера Дмитрий Медведев и министъра на защитата Сергей Шойгу. Едно от ходенията на риба стана историческо: на 17 август 2011 година (в интервала 2008-2012 Путин беше министър председател, а Медведев – президент) с въдици в ръка взеха решение да проведат " противоположна рокада " – Путин отиде на президентски избори, а Медведев зае премиерското кресло.
На различен лов на риба, през 2013 година, Путин хвана 21 килограмова щука (според прессъобщението на Кремъл). Президентът бил доста благополучен и дори целунал трофея, а по-късно разказвал, че същински се е влюбил в риболова след този случай.
 Путин с неговите кучета: българската овчарка Бъфи и Юме, порода акито ина. Снимка: Алексей Дружинин / РИА Путин с неговите кучета: българската овчарка Бъфи и Юме, порода акито ина. Снимка: Алексей Дружинин / РИА " Новости "
Кънки и ски
Докато разказваше за заниманията на своя патрон на Нова година, Дмитрий Песков означи, че президентът обича да плува и да играе хокей, “и прави това, когато има опция, всекидневно “. Хокеят е изключително безценен на сърцето на Путин: от време на време се включва в мачовете на Нощната хокейна лига (НХЛ – любителска лига, учредена през 2011 година по негова инициатива). През 2015 година президентът дори вкара 7 шайби в церемония мач на лигата, играейки за сборната “Звездите на НХЛ “.
Още един деен спорт, обичан на Путин, са ските. При опция обича да се спуска в планината с някой от задграничните водачи – последния път компания му направи президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев по време на визитата на Путин в Алма Ата.
 Владимир Путин и Дмитрий Медведев карат ски в Сочи. Снимка: Дмитрий Астахов / ТАСС Владимир Путин и Дмитрий Медведев карат ски в Сочи. Снимка: Дмитрий Астахов / ТАСС
Експертите позволяват, че дейната отмора на Путин е сигнал към сънародниците му, че президентът, въпреки и на 64 година е все по този начин деен и цялостен със сили. “Това несъмнено се харесва на електората и за какво не? Всички харесват здрав и мощен президент “, цитира радио “Комерсант FM “ думите на политолога Дмитрий Тулчински.
 Путин по време на подготовка на Путин по време на подготовка на " Нощната хокейна лига " в Красная поляна, Сочи. Снимка: Алексей Николски / РИА " Новости "
Забрави за Хаваите, почивай в Тува
Когато Путин въпреки всичко си взема отмора, избира да прави това в Русия. Със ски се спуска най-често в Подмосковието или в Сочи, а епическата риба съумя да хване в езеро в Република Тива (3700 км от Москва до столицата на републиката). Тази република не е най-мощният магнит за туристите дори в Русия, само че Путин я посещава доста постоянно. През 2007 година той докара тук принца на Монако Албърт II, а през 2009 г точно там беше направена популярната фотография, на която Путин язди кон гол до кръста.
 Владимир Путин на отмора в Тува, 2007 година Снимка: Дмитрий Астахов / РИА Владимир Путин на отмора в Тува, 2007 година Снимка: Дмитрий Астахов / РИА " Новости "
През януари президентът на републиката Шолбан Кара-оол дори предложи да провежда там среща сред Путин и Тръмп, с цел да могат по думите му " в девствената тайга да намерят общ език и да бъдат почтени един с различен ".
Политолозите означават, че почивката на Путин в Русия е обръщение към народа да не пътуват през ваканциите зад граница, а да прекарват времето си навътре в страната. " Путин подкрепя развиването на разнообразни туристически дестинации, които не са изключително познати и явни както за сънародниците му, по този начин и за чужденците. Той искрено развива Русия като туристически бренд ", споделя Дмитрий Орлов, общоприет шеф на " Агенцията за политически и стопански връзки ".
Главоболие за спецслужбите
 По време на подготовка по джудо. Снимка: Алексей Николски / ТАСС По време на подготовка по джудо. Снимка: Алексей Николски / ТАСС
В същото време специалистите означават, че почивката на президента си е на първо място негов избор, а не прищявка на кремълските политически технолози. " Никой не го кара да прави това ", отбелязва шефът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин.
Според Мухин любовта на Путин към рисковите прекарвания от време на време е неуместна за помощниците му. " Любознателността на Путин и влечението му към рисковата отмора е значително главоболие за нашите спецслужби ", споделя Мухин. Не е елементарно да обезпечиш сигурността на президента, до момента в който той броди из тайгата. Но във всеки случай обкръжението на Путин е длъжно да се помири с обстоятелството, че той организира ваканциите си както самичък желае.
 Снимка: Kremlin.ru Снимка: Kremlin.ru

Източник: Руски дневник
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР