Руският опозиционер Алексей Навални беше преместен в място, наречено Полярен

...
Руският опозиционер Алексей Навални беше преместен в място, наречено Полярен
Коментари Харесай

501-ви строителен участък на ГУЛАГ. Какво знаем за новата колония на Навални

Руският опозиционер Алексей Навални беше изместен в място, наречено " Полярен вълк ". Какво съставлява то?

Преди 62 години на мястото на някогашен трудов лагер на ГУЛАГ изниква наказателната колония, където от скоро се намира съветският опозиционер Алексей Навални .

Той беше за " екстремизъм " по-рано тази година и до момента излежаваше присъдата си в колония край Москва.

След близо, в понеделник стана ясно, че той е бил изместен в колония №3 в селището Харп в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг, на север от Северния полярен кръг или с други думи - в Арктика.

Олга Романова , ръководителка на фондация " Русь сидящая " за подкрепяне на наказани и техните фамилии, и Иван Жданов , шеф на Фонда за битка с корупцията (ФБК) описват пред съветската работа на Радио Свободна Европа (RFE/RL) за рисковите условия в новата колония и бъдещето на Навални в нея.
" Полярен вълк "
Колония № 3 " Полярен вълк " е основана през 1961 година въз основата на бившето лагерно отделение на 501-ви строителен сектор на ГУЛАГ. Селището Харп е основано в границите на колонията.

Жителите на селището са към 5 хиляди души към 2021 година Те работят главно в " Полярен вълк " или в прилежащата наказателна колония със специфичен режим " Полярна сова ".

В " Полярния вълк " дружно с Навални и други политически пандизчии се изпращат серийни убийци, изнасилвачи и редица други нарушители, наказани за тежки и изключително тежки закононарушения на 20 и повече години отнемане от независимост.

 Село Харп
Олга Романова от " Русь сидящая " споделя, че с организацията са се свързвали няколко пандизчии от колонията. Един от тях е Михаил Т., който е освободен през 2016 година, а през 2018 година споделя на правозащитници за изтезанията в " Полярния вълк ". Той споделя, че през зимата пандизчиите са извеждани от бараките полуоблечени на двора, строявани са и им е забранявано да размахват ръце, с цел да не се стоплят.

" Ако някой от тях помръдне, обливат всички с вода в студа. А от пролетта стартират и други беди - комарите и мухите, тук също при махане с ръка следва обливане. Цялото формирование се облива с водно оръдие ", споделя Романова.
" Жестокият полярен студ "
В " Полярен вълк " има 1050 пандизчии. Полярната нощ там продължава 9 месеца, колонията се намира на 60 км северно от Полярния кръг, на 30 км от град Лабитнанги, сателитен град на Салехард, столицата на Ямал.

В Лабитнанги е бил затворен Олег Сенцов ", украински кинорежисьор, наказан на 20 години в Русия за " тероризъм ". Той прекарва пет години в колония № 8 " Бяла мечка " с по-лек режим в Ямал и по-късно споделя за изтезания и малтретиране на наказаните.

" Навални ще бъде държан в килия, най-малко през първата година, с доста дребен двор за разходки - в действителност там той даже не може да види небето, тъй като дворът е толкоз дребен ", споделя Иван Жданов , шеф на ФБК, чийто предходник е точно Навални.
 Иван Жданов
По-рано във вторник Навални в обществената мрежа Х, че към този момент е излизал на разходка в зоната за извършения, която по негови думи се намирала в прилежаща килия, чийто под е бил затрупан със сняг.

Жданов споделя, че Харп труднодостъпно място - не всеки път е допустимо да се стигне до такава степен със аероплан, лишава доста време да се стигне с трен. " Като цяло това са сложни условия от физическа позиция ", прибавя Жданов. " Все още не е ясно по какъв начин полярната нощ, полярният ден ще се отразят на [Навални], на здравето му, по какъв начин ще му се отрази жестокият полярен студ ".

Той прибавя, че до момента в който екипът на опозиционера го е издирвал във всички съветски колонии, е открил, че ръководителят на Федералната работа за осъществяване на наказванията Аркадий Гостев се е отбил в селището Харп и персонално е посетил ямалските " полярни колонии " тази година.

" Това е доста извънредно за началника на отдела, той не върви в колониите просто ей по този начин, изключително толкоз надалеч, оттатък Полярния кръг. Много е евентуално това пътешестване да е било просто подготовка за изпращането на Алексей Навални ", споделя Жданов.

По думите му в тази колония общуването на Навални с юристите му ще е по-ограничено от преди, защото липсват системи като „ FSIN-писмо “ или „ Зонателеком “, с които може да вземем за пример да се изпращат имейли. Вместо това биха могли да се изпращат писма по пощите, които обаче няма гаранция, че ще стигнат до получателя.

Романова споделя, че има такива системи, само че те са били деактивирани преди идването на Навални. " До през днешния ден “Зонателеком ” работеше съвършено в ИК-3! Доколкото разбрах, от през днешния ден просто е изключен. Надявам се това да е някакъв проблем, само че към този момент това наподобява неслучайно съвпадане “, прибавя тя.
Пътят до пандиза
Алексей Навални беше токсичен с Новичок на 20 август 2020 година и беше оздравял в Германия. При кацането си в Москва на връщане през 2021 година беше арестуван с аргумента, че е била нарушена остаряла условна присъда и беше наказан на. През 2022 година присъдата му беше увеличена с, а през 2023 -.

Присъдата се възприема като отмъщение за напъните му да разкрие това, което той разказва като навсякъде безвластие, корупция и репресии на президента Владимир Путин и неговата политическа система.

Навални към момента пробва да играе ролята на опозиционен пропагандатор посредством обществените мрежи. Това обаче е доста по-трудно, откогато влезе в колонията във Владимирска област, покрай Москва, където беше допреди 20 дни.

Там Навални беше държан най-вече в карцер, а сътрудниците му постоянно призоваваха да му бъде оказана здравна помощ, защото наподобява доста по-слаб и болен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР