Руският омбудсман Татяна Москалкова заяви, че е настояла пред председателя

...
Руският омбудсман Татяна Москалкова заяви, че е настояла пред председателя
Коментари Харесай

Русия настоя Турция да спре доставките на оръжия за Украйна

Руският омбудсман Татяна Москалкова съобщи, че е настояла пред ръководителя на турския парламент Мустафа Сентоп Турция да спре да доставя оръжия на Украйна, с цел да се избегне по-нататъшна ескалация на спора, оповестява ТАСС.

" Обърнах се към господин Сентоп с молба да спрат доставките на оръжия за Украйна, с цел да избегнем по-нататъшна ескалация на тази обстановка ", написа Москалкова в " Телеграм ".

Комисарят по правата на индивида добави, че основни мнения за нуждата от преустановяване на огъня са били изразени по време на на срещата в Анкара, на която участваха също украинският и турският омбудсман Дмитро Любинец и Шереф Малкоч.

" Това е належащо изискване за попречване на нарушаването на правата на индивида. На първо място правото на живот ", акцентира Москалкова.

По-рано през днешния ден списание Форин полиси заяви, че Турция е почнала да изпраща касетъчни боеприпаси на Украйна в края на предходната година.

Според изданието Турция изпраща на Украйна така наречен усъвършенствани стандартни муниции с двойно предопределение (DPICM), които са били създадени в тази страна по време на Студената война в границите на съглашение със Съединени американски щати. Тези снаряди са предопределени за заличаване на танкове, като при изстрел всеки от тях се разпада на 88 по-малки патрона.

Касетъчните муниции са неразрешени с интернационална спогодба, призната през 2010 година, само че Украйна, Турция, Съединени американски щати и Русия не са се включили към нея.

Авторите на обявата настояват, че турските управляващи в продължение на месеци са се опитвали да прикрият доставката на такива снаряди за Украйна. Журналистите оповестяват, че доставката на муниции е почнала през ноември, само че към момента не е ясно дали те към този момент се употребяват на бойното поле.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР