Руският генерал Сергей Суровикин е бил таен ВИП член на

...
Руският генерал Сергей Суровикин е бил таен ВИП член на
Коментари Харесай

Генерал Суровикин е бил таен ВИП член на „Вагнер“, показват документи

Руският военачалник Сергей Суровикин е бил скришен ВИП член на частната военна компания " Вагнер ".

Това демонстрират документи, предоставени извънредно на CNN от съветския проверяващ център " Досие ".

Според тях, Суровикин е имал персонален регистрационен номер във " Вагнер ". Включен е в листата дружно с най-малко 30 други висши съветски военни и разследващи чиновници, които съгласно Центъра за досиета също са ВИП членове на военната формация.

Суровикин не се е появявал обществено от предходната събота, когато пусна видеоклип, в който моли шефа на " Вагнер " Евгений Пригожин да спре протеста си.

Оттогава местонахождението му остава незнайно, напомня CNN.

Суровикин е награждаван пълководец на съветските военновъздушни сили и става прочут с прозвището " военачалник Армагедон " поради безмилостната си тактичност на бомбардиране на градове в Сирия.

Засега не е ясно какво включва ВИП участието му във " Вагнер ", в това число дали има финансова полза от него.  Известно е, че Суровикин е имал връзки с групата на наемниците, само че документите повдигат въпроси по отношение на близостта на висши членове на съветската войска и " Вагнер ".

Защо всички приказват за Суровикин?

Суровикин е обект на интензивни спекулации по отношение на ролята му в протеста, откакто New York Times заяви, че генералът " авансово е знаел за проектите на Евгений Пригожин да се разпалва против военното управление на Русия ". Вестникът се базира на американски чиновници, които съгласно него са били осведомени за американското разузнаване.

Миналия петък Суровикин разгласява видеоклип, в който приканва Пригожин да спре протеста скоро след началото му. От видеопосланието излиза наяве, че той застава на страната на Путин.

Но записът породи повече въпроси, в сравнение с отговори по отношение на местонахождението на Суровикин и неговото душевно положение - той се появи небръснат и със запъхтян изказ, като че ли четеше по сюжет.

Запитан за материала на New York Times, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи: " Сега към тези събития ще има доста спекулации и клюки. Смятам, че това е просто още един образец за това.

Арестуван или не

Рускоезичната версия на самостоятелния Moscow Times цитира два анонимни източника от защитата, съгласно които Суровикин е бил задържан по отношение на несполучливия протест.  

Популярен блогър с името Рибар означи, че " Суровикин не е виждан от събота " и съобщи, че никой не знае сигурно къде се намира. " Съществува версия, че той е на разпит ", добавя той.

Известният съветски публицист Алексей Венедиктов - някогашен редактор на закритата радиостанция " Ехото на Москва " - също съобщи, че Суровикин не е контактувал със фамилията от дни.

Други съветски коментатори обаче допуснаха, че генералът не е бил арестуван.

Бившият член на съветския парламент Сергей Марков съобщи в Telegram, че Суровикин е участвал на среща в Ростов в четвъртък, само че не сподели от кое място знае това. " Слуховете за ареста на Суровикин разпръскват тематиката за протеста, с цел да се насърчи политическата неустойчивост в Русия ", сподели той.

Малко след всички тези мнения, съветски формален представител опроверга информацията, че генералът е арестуван в Москва.

Обществената комисия за наблюдаване е получила " доста " запитвания от съветски и задгранични медии дали Суровикин е арестуван, съобщи в Telegram Алексей Мелников, изпълнителен секретар на комисията.

" Моят отговор е: Той не се намира в Лефортово или в различен следствен арест ", сподели той, визирайки известния московски затвор, в който постоянно се държат обвинени в шпионаж или други закононарушения против страната. " Дори не желая да разясня нелепостите за " под земята арест в Серебряни Бор " - добави съветският чиновник, визирайки различен явен слух.

Закриват обществената мрежа на " Вагнер "

Същевременно стана ясно, че обществената мрежа, основана от една от фирмите на шефа на " Вагнер " Евгений Пригожин, ще приключи активността си.

" Социалната мрежа YaRus ще прекрати активността си на 30 юни ", гласи известието в Telegram. " След деликатен разбор на актуалната обстановка се убедихме, че това е единственото допустимо решение ", се споделя в информацията.

YaRus е огромен генератор на новинарско и обществено наличие в Русия и може да се похвали с към 70 000 материала дневно.

Компанията управляваше известно мобилно приложение и съобщи, че има повече от 11 милиона консуматори, въпреки че малко от тях бяха фактически регистрирани.

Не е ясно какво ще се случи с другите медийни ползи на Пригожин, измежду които е и осведомителната организация  RIA/FAN.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР