Руският енергиен монополист Газпром не ни е уведомявал официално, че

...
Руският енергиен монополист Газпром не ни е уведомявал официално, че
Коментари Харесай

Теменужка Петкова призна: Газпром не ни е казал официално, че Турски поток ще дойде

Руският енергиен монополист " Газпром " не ни е уведомявал публично, че " Турски поток " ще мине през България. Това призна енергийният министър Теменужка Петкова след новината за срещата сред съветския президент Владимир Путин и гръцкия министър председател Алексис Ципрас, на която Путин сподели, че е допустимо Гърция да се включи в " Турски поток ".
В предаването на Българска национална телевизия " Още от деня " Петкова беше категорично запитана дали има публична гаранция от " Газпром ", че " Турски поток " ще мине през България, а не през Гърция. Енергийният ни министър призна, че такова увещание няма - има прессъобщения в съветската преса.
По думите на Петкова в действителност България се намира в съревнование с Гърция по отношение на " газовата карта на Европа ". Тя съобщи, че има подписана пътна карта с " Газпром ", правени са разбори и в този момент следва трета фаза - пазарен тест, с която ще се види кой какви количества газ ще съобщи през хъб " Балкан ". Когато това стане, ще се види дали " Турски поток " ще мине през България, посочи Петкова.
Стана обаче ясно, че " сътрудниците от " Посейдон " (бел. ред. - планът за газопровод от Гърция до Италия на DEPA и Edisson) също са подписали пътна карта с " Газпром ". Трябва да си напишем ние домашното, те си пишат своето, добави енергийния министър. Според нея в действителност ние сме си написали домашното, като сме трансформирали енергийната си тактика.
Припомняме, че като съществена задача в тактиката е заложено създаване на нова над 470-километра инфраструктура в посока от газоразпределителната станция в Петрич по посока Провадия към Сърбия. За строителството ще са нужни над 2,8 милиарда лв.. Като друга мярка в тактиката е заложено България ще взе участие с миноритарен акционерен дял – сред 10 и 20 млн. евро в градежа на терминала за полутечен газ (LNG) в Александруполис, Гърция. Стратегията обгръща още и построяването на електронна борса за търговия и на газовия хъб " Балкан ". Като съществени източници за неговото зареждане е посочено – газ от Русия, локален рандеман от България и Румъния, природен газ от Южния газов кулоар, от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за полутечен природен газ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР