Руските законодатели настояха за отмяна на забраната за смъртното наказание

...
Руските законодатели настояха за отмяна на забраната за смъртното наказание
Коментари Харесай

След атаката в Подмосковието: Русия иска отмяна на забраната за смъртното наказание

Руските законодатели настояха за анулация на възбраната за смъртното наказване след нападението предходната седмица в концертната зала в региона на Москва, заяви ТАСС и Фокус.

Говорейки на пленарна сесия на долната камара на съветския парламент, Държавната дума, нейният ръководител Вячеслав Володин съобщи, че цялото належащо законодателство съществува и зависи от Конституционния съд да вземе решение.

" В нашата Конституция и наказателно законодателство никой не е премахвал смъртното наказване. Има решение на Конституционния съд, което постанова мораториум върху налагането на такава присъда. Затова няма потребност от никакви референдуми. Решението на Конституционния съд по този въпрос е задоволително “, акцентира той.

Володин означи, че въпросът е издигнат заради публични полемики, с цел да се осведоми обществото каква е настоящата обстановка и коя институция е виновна за вземането на нужните решения.

" Разбира се, всевъзможни решения би трябвало да се вземат с самообладание, откакто са пресметнати всички последици “, акцентира той.

Володин акцентира, че въпросите са включени в дневния ред на пленарното съвещание на Държавната дума по искане на ръководителите на фракциите.

Той напомни, че решението за налагане на мораториум върху смъртното наказване е взето от Конституционния съд в осъществяване на интернационалните отговорности към Съвета на Европа, като означи, че откакто Русия е напуснала организацията, няма спънки да се откаже от него.

Призивите за повдигане на мораториума върху смъртното наказване започнаха, откакто минимум 139 души бяха убити и повече от 180 бяха ранени на 22 март, когато въоръжени мъже откриха огън в Крокус Сити Хол в Красногорск, Московска област.

Следственият комитет заяви, че е задържал 11 души, в това число четирима причинители, в граничния регион на Брянск.

Басманният областен съд на Москва късно в неделя упрекна четиримата причинители в тероризъм и утвърди предварителния им арест до 22 май.

Последната смъртна присъда в Русия е изпълнена през 1996 година Името на екзекутирания не е публично оповестено, само че съгласно известия в медиите, серийният палач Сергей Головкин е бил убит за брутално изтезаване и ликвидиране на 11 момчета сред 1986 и 1992 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР