Руските войски са обстрелвали жители на Херсон, които са се

...
Руските войски са обстрелвали жители на Херсон, които са се
Коментари Харесай

Руските сили обстрелваха евакуиращи се от Херсон, има ранени. Язовир Нова Каховка е на мъртвата точка

Руските войски са обстрелвали поданици на Херсон, които са се евакуирали от града след огромните наводнения, откакто стената на язовир " Нова Каховка " беше взривена. 9 души са ранени в друга степен, заяви началникът на Херсонската регионална военна администрация Олександър Прокудин.

Взривът във Водноелектрическа централа " Каховка " стана през нощта на 6 юни и провокира екологична злополука. Украйна, Европейски Съюз и Англия упрекват Русия за случилото се, като Киев счита, че става въпрос за " подкопаване на структурите от вътрешната страна " с вярата да се спре контраатаката на украинските въоръжени сили. Москва отхвърля обвиняванията и назовава пробива " тенденциозен бойкот от страна на Украйна ".

Язовирът се намира над Херсон по поречието на река Днепър край градчето Нова Каховка, което се намира под съветска окупация. Назначеният от Русия началник на " градската администрация " Владимир Леонтиев по-рано заяви, че петима души са починали, а 41 са били ранени след случая.

Според Прокудин измежду ранените при обстрела в четвъртък са двама чиновници на Държавната работа за изключителни обстановки - водолаз-сапьор и шофьор-сапьор, служител на реда, доктор и доброволец от Германия.

Той добави, че обстрелът от страна на съветските войски е почнал в 14:00 ч. киевско време, като е засегнал централната част на Херсон и крайбрежните региони.

Кадри от обстрела на Херсон по време на евакуацията на популацията бяха оповестени от Анна Маляр, заместник-началник на украинското Министерство на защитата.

По данни на Държавната работа за изключителни обстановки от наводнените региони са евакуирани 2339 души, в това число 120 деца . Спасени са 563 души, в това число 28 деца. По последни данни сега под вода са 32 обитаеми места и 3625 къщи на десния бряг на река Днепър.

Хората са били изведени от региона с евакуационни влакове. Прокудин обаче означи, че украинските управляващи изтеглят хора единствено от десния бряг на река Днепър, защото левият е окупиран от съветски войски.

В четвъртък президентът Володимир Зеленски засегнатата от наводненията Херсонска област. Той рапортува за провеждането на координационната среща за очистване на следствията от повредата във Водноелектрическа централа " Каховка ". На нея са разисквани евакуацията на хората, ликвидирането на изключителната обстановка, организирането на животоподдържането на наводнените територии също, както и вероятностите за възобновяване на екосистемата във военната конюнктура.

От четвъртък вечерта равнището на водата в язовир " Каховка " е 12,5 м, което е под по този начин наречената " мъртва точка ", под която изтеглянето на вода е невероятно, заяви в това време ръководителят на украинската държавна енергийна компания " Укхидроенерго " Игор Сирота .

" Това е под " мъртвата точка " от 12,7 м, когато към този момент не можем да реализираме водочерпене към обитаемоте места и към Запорожската АЕЦ ", посочи той.

По думите му, в случай че язовирната стена в долната си част бъде разрушена докрай, дълбочината на язовира няма да надвиши 3 метра, а това ще понижи ширината от 3,5 км , както е било преди гърмежа, до 1-1,2 км - т.е. ще се върне в коритото на Днепър, както е било преди построяването на язовира.

Сирота добави, че в случай че в този момент язовир Каховка потъва с 1 м дневно, спадът на равнището на водата ще продължи още седем-осем дни.

Ръководителят на " Укрхидроенерго " удостовери, че хидроенергийната централа в Каховка не може да бъде възобновена. Според него построяването на нова централа ще отнеме най-малко пет години и 1 милиард гривни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР