Руските войски атакуваха вчера в северния и южния сектор на

...
Руските войски атакуваха вчера в северния и южния сектор на
Коментари Харесай

Руските войски атакуват в северния и южния сектор на фронтовата линия в Донбас

Руските войски нападнаха през вчерашния ден в северния и южния бранш на фронтовата линия в Донбас. Киев в същото време съобщи, че настъплението на Москва в региона на Бахмут стартира да затъва, съобщи Ройтерс.

 

Украинската войска оповестява за яростни боеве по линията Лиман - Купянск, както и на юг в Авдеевка в покрайнините на следения от съветската войска Донецк.

 

И двата региона бяха измежду главните цели на съветската атака през зимата, която имаше за задача да се откри цялостен надзор над промишления център на Украйна Донбас. Засега офанзивата не реализира огромни резултати макар гибелта на хиляди бойци и от двете страни в най-ожесточените боеве от началото на войната.

 

На украинска артилерийска позиция в гориста околност в северен сектор от фронта военнослужещи обстрелват с френска 155-милиметрова гаубица ТРФ-1 автомагистрала, по която се доставя следения от съветските войски град Кременна.

 

" За благополучие, удържаме позицията си ", сподели пред Ройтерс един от украинските бойци. " За благополучие, тъй като сме изправени против доста мощен и добре въоръжен съперник. Срещу нас е професионална войска - въздушнодесантни елементи. "

 

Когато дойде заповед с координати, планът на оръдието изкача на позицията, отстранява камуфлажа от гаубицата, прицелва се, зарежда и стреля. След три изстрела те смъкнаха дулото на оръдието, още веднъж го покриха с камуфлаж и се върнаха в бункерите, с цел да чакат нови нареждания. В далечината се чуваше пукотевица от автоматизирано оръжие и артилерия.

 

Фронтовата линия едвам се е преместила от ноември макар яростните боеве. Сега с настъпването на пролетта главният въпрос в Украйна е какъв брой още ще може Русия да поддържа настъплението си и дали и по кое време Киев ще изземе самодейността на бойното поле с контраатака.

 

На вчерашната си среща в Отава американският президент Джо Байдън и канадския министър председател Джъстин Трюдо потвърдиха " твърдата си поддръжка за украинския народ, бранещ се против жестоката и варварска инвазия на Путин ", както се изрази Трюдо.

 

В четвъртък главнокомандващият украинските сухопътни сили сподели, че съветският взлом на Бахмут наподобява губи пара, а Киев може да " доста скоро " да мине в нахлуване.

 

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че към 10 000 мирни украински жители, доста от които възрастни и хора с увреждания, страдат " при доста тежки условия " във и към Бахмут.

" Те са принудени да стоят съвсем по цели дни в бомбоубежищата поради яростните обстрели ", сподели на брифинг Умар Хан, представител на МКЧК. " Всичко, което виждате, са хора, които са принудени да живеят на ръба на оцеляването и на силите си. "

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР