Бившите премиери на Гърция и Северна Македония Алексис Ципрас и

...
Бившите премиери на Гърция и Северна Македония Алексис Ципрас и
Коментари Харесай

Бившите премиери на Гърция и Северна Македония осъдиха „националистическия популизъм“

Бившите министър председатели на Гърция и Северна Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев са провели през днешния ден телефонен диалог, в който са се споразумели в близко бъдеще да подхващат взаимни начинания за поддръжка на Преспанския контракт сред двете страни, оповестява гръцката телевизия Скай.

По време на ръководството на Ципрас и Заев през 2018 година Атина и Скопие подписаха контракта, съгласно който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си, а Гърция – да отдръпна възраженията си пред участието ѝ в НАТО и Европейски Съюз.

По време на диалога си двамата някогашни министър председатели са подчертали смисъла, което има точното съблюдаване на Преспанския контракт и съдействието сред двете страни за европейската вероятност на Северна Македония, както и за мира и стабилността на Западните Балкани в интервал на огромни напрежения в района.

Те са определили „ националистическия популизъм “ и в двете страни като двуличен и рисков. Затова те са се договорили за общи начинания в близко бъдеще в поддръжка на Преспанския контракт, за поощряване на връзките сред народите на Гърция и на Северна Македония и на мира и стабилността в целия район.

Вчера при встъпването си в служба новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска назова страната си „ Македония “, а не с конституционното ѝ име, признато в осъществяване на Преспанския контракт. Това провокира острата реакция на гръцкото министерство на външните работи и на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, които дефинираха държанието на Силяновска като очевидно нарушаване на контракта и предизвестиха, че евроинтеграцията на Северна Македония зависи от точното осъществяване на контракта от 2018 година

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР