Руските военни сили по всяка вероятност ще изоставят плацдарма си

...
Руските военни сили по всяка вероятност ще изоставят плацдарма си
Коментари Харесай

Русия намекна за възможно отстъпление от западния бряг на Днепър, Украйна подозира капан

Руските военни сили по всяка възможност ще изоставят плацдарма си на западния бряг на река Днепър в Южна Украйна.

Това сподели в четвъртък върховен съветски чиновник за района на Херсон, като по този метод загатна за всеобщо съветско оттегляне, което, в случай че се удостовери, ще бъде значима повратна точка във войната в Украйна, заяви Reuters.

Ако руснаците в действителност изтеглят частите си от основния район, това би било едно от най-унизителните отстъпления от началото на войната. Украинските публични лица обаче не дадоха безапелационни изказвания по тематиката.

" Най-вероятно нашите елементи, нашите бойци, ще заминат за левия (за източния) бряга н р. Днепър ", съобщи назначеният от Русия зам.- граждански админ на Херсонска област Кирил Стремоусов пред проруското онлайн издание Solovyov Live.

The Russian flag has been removed from Kherson’s city council.
— KyivPost (@KyivPost)
Районът включва град Херсон, столица на едноименния район и единствения огромен град, който Русия беше превзела след нашествието в Украйна през февруари. Той включва и едната страна на огромен язовир на р. Днепър, който управлява водоснабдяването за напояване на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 година

В края на септември Кремъл съобщи, че Русия е анексирала Херсонската, Донецката, Луганската и Запорожката области на Украйна, откакто провежда така наречен референдуми, които не бяха приети от Киев и от Запада.

След последната информация за протичащото се към р. Днепър и публикуваните онлайн фотоси, показващи основната административна постройка в град Херсон, на която съветското знаме към този момент не се вее, спекулациите към военните дейности в района се ускориха.

Русия се бори да се задържи територията на западния бряг на устието на река Днепър от месеци като Москва се опита да укрепи региона с изпращането на десетки хиляди бойци.

Украйна обаче нападна основните речни мостове от месеци, с което доста затруднява Русия. Войските на Киев Украинските напредват по реката, откогато пробиха съветската фронтова линия там при започване на октомври, макар че през последните дни придвижването им напред забави темпото си.

Вследствие на това Русия подреди на цивилните да се изтеглят от окупираните региони на западния бряг, а тази седмица Стремоусов им заповяда да изоставен 15-километровата буферна зона на източния бряг, защото другояче излагат живота си на заплаха.

Киев дефинира тези заповеди като " наложително депортиране и военно закононарушение ".

Според Наталия Хуменюк, която е началник на пресцентъра на украинската войска, премахването на съветското знаме от върха на административната постройка в Херсон може да е " съветски капан " - стръв за украинските войски.

" Това може да е демонстрация на съответна провокация, с цел да се сътвори усещане, че обитаемоте места са изоставени, че е безвредно да се влезе в тях, до момента в който руснаците се готвят за улични борби “, разяснява Хуменюк.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР