Руските власти задържаха в събота над 700 души на протести

...
Руските власти задържаха в събота над 700 души на протести
Коментари Харесай

Протести, арести и недоволство в Русия

Руските управляващи задържаха в събота над 700 души на митинги против частичната военна готовност, оповестена тази седмица от президента Владимир Путин.

Според самостоятелна мониторингова група ОДВ-инфо минимум 707 души са арестувани в 32 съветски града. Почти половината от арестите са в Москва на манифестации против мобилизацията.

Засилва се недоволството в Русия от безредните дейности на управляващите, отговарящи за мобилизацията, предава " Ройтерс ".

В обществените мрежи беше публикувано видео, в което резервисти се оплакват от ръждясалите автомати " Калашников ", които са получили.



Главният редактор на съветската държавна телевизия RT Маргарита Симонян, която е корав покровител на Путин, изрази през днешния ден обществено възмущението си, че се изпращат повиквателни до хора, за които беше оповестено, че няма да бъдат мобилизирани.

" Съобщено беше, че може да бъдат набирани редови войници до 35-годишна възраст, а се изпращат повиквателни на 40-годишни. Вбесяват хората, като че ли преднамерено или от завист. Като че ли повиквателните са били изпратени от Киев ", написа Симонян в Телеграм.

Критиките от страна на публични поддръжници на Кремъл са нещо съвсем невиждано в Русия от началото на нашествието в Украйна преди седем месеца.

Междувременно съветското министерство на защитата заяви през днешния ден, че заместник-министърът Дмитрий Булгаков, който е отговаряше за логистиката и мобилизацията, е отхвърлен от длъжността.



Обявената в сряда персонално от Путин готовност е първата в Русия от Втората международна война насам.

Обявяването ѝ накара доста хора да изоставен Русия, а над 1300 стачкуващи бяха арестувани.

Формално в Русия има към 2 милиона резервисти. Публикуваният в сряда президентски декрет за частична готовност не съдържаше критерии на кои от тях може да бъде изпратена повиквателна.

По-късно от военният министър Сергей Шойгу разясни, че са нужни 300 хиляди бойци, като ще бъде даван приоритет на наборници, които имат боен опит в предходните две години и характерни умения.

От доста места в Русия обаче идват известия, че са били изпратени повиквателни на мъже без боен опит или минали наборната възраст.

Председателят на Съвета по правата на индивида към Кремъл Валерий Фадеев разгласи обществено, че е писал до министъра на защитата Сергей Шойгу с молба " незабавно да реши " проблемите по отношение на мобилизацията. Той заяви за няколко случая с изпратени повиквателни до медицински сестри и акушерки, които не са били на военна работа, както и с връчени призовки в два часа сутринта, " като че ли си мислят, че всички ние се опитваме да се скатаем ". Фадеев изрази неодобрение и от метода, по който се вършат изключения за избрани хора.



Вчера съветското министерство на защитата разгласи, че няма да бъдат мобилизирани експерти в региона на новите технологии, банкери и публицисти в държавните медии.

Това провокира изключително мощно неодобрение сред  етническите малцинства в отдалечени, стопански небогати райони в Сибир, които от дълго време обезпечават диспропорционално огромен дял от професионалните бойци в редиците на съветската войска.

От сряда се извиват дълги опашки от коли по границите на Русия с Монголия, Казахстан, Финландия и Грузия. Мнозина са уплашени, че съветските управляващи могат да им забранят да напущат страната. Кремъл на собствен ред дефинира известията за всеобщо бягство като пресилени.

Бившият президент на Монголия Цахиагийн Елбегдорж, понастоящем ръководител на Световната монголска федерация, даде обещание топло посрещане на тези руснаци, които бягат от военна работа и непосредствено се обърна към съветския президент Владимир Путин с апел да постави завършек на войната.

Монголските нации в Русия " са употребявани чисто и просто като пушечно месо ", сподели във видеопослание Елбегдорж, поставил лента в жълто и синьо - цветовете на украинското знаме.

" Днес вие бягате от грубост, свирепост и евентуално от гибелта. Утре ще започнете да бягате от вашата страна поради диктатурата ", обърна се той към бурятите, тувинците и калмиките - монголски етноси в Русия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР