Руските власти включиха прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан

...
Руските власти включиха прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан
Коментари Харесай

Русия включи прокурор от съда в Хага в списъка на издирваните лица

Руските управляващи включиха прокурора на Международния углавен съд Карим Хан в листата на търсените лица, откакто през март основаният в Хага съд издаде заповед за арест на президента Владимир Путин.

Снимката на Хан можеше да се види в базата данни на съветското вътрешно министерство през днешния ден, съобщи Агенция Франс Прес.

В известието той е разказан като мъж, роден на 30 март 1970 година в Единбург, Шотландия, само че не е посочено закононарушението му.

През март Русия стартира наказателно следствие на Хан, откакто Международният углавен съд разгласи заповед за арест на Путин по обвиняване във военно закононарушение за нелегално депортиране на украински деца.

Съдът издаде заповед за арест и против Мария Лвова-Белова, комисар на президента на Русия по правата на детето.

Следственият комитет на Русия, който ревизира огромни закононарушения, съобщи през март, че Хан е проверяван за " наказателно гонене на разположение, за което се знае, че е почтено ".

Той е разследван и за хипотетична подготовка на " нахлуване против представител на непозната страна, ползващ се с интернационална отбрана ", обявиха проверяващите.

Киев твърди, че от началото на офанзивата на Москва през февруари 2022 година повече от 16 000 украински деца са били депортирани в Русия, като се твърди, че доста от тях са били настанени в институции и приемни фамилии.

Русия, която не е член на Международния углавен съд, съобщи, че заповедта е " невалидна ".

Украинският президент Володимир Зеленски приветства хода на съда като " историческо решение, от което ще стартира историческа отговорност ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че заповедта за арест на Путин е " оправдана ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР