Руските власти са разработили план, според който ще предоставят гражданство

...
Руските власти са разработили план, според който ще предоставят гражданство
Коментари Харесай

Кремъл се готви да раздава руски паспорти на хора от Източна Украйна

Руските управляващи са създали проект, съгласно който ще дават поданство по облекчена процедура на жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република (ДНР и ЛНР) в Източна Украйна. Това може да стане с декрет на президента Владимир Путин, осведомят източници на вестниците "Комерсант " и "РБК ", представени от Българска телеграфна агенция.

Путин може да подпише подобен декрет незабавно след втория тур на украинските президентски избори в неделя, удостоверява пред "Комерсант " Леонид Калашников, оглавяващ комисията по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело в Държавната дума.

Очаква се искащите поданици на ДНР и ЛНР да получават отсега нататък съветски паспорти без наложителните по принцип изпити и без съблюдаване на условието да са живели в Русия над пет години, показва "РБК ". Според източник, непосредствен до управлението на ДНР, за промяна на поданството по този декрет човек ще би трябвало основно да покаже паспорт на една от двете "републики " и да съобщи украинския си паспорт.

В районите на Руската федерация, граничещи с ДНР и ЛНР, е "подготвена цялата инфраструктура за приемане на (нови) жители ", отбелязва "Комерсант ", представен от Би Би Си.

Законови ремонти, признати през март, упълномощиха президента на Русия да дефинира кой има право да получи съветско поданство по опростена процедура. Същия месец Александър Ходаковски, някогашен секретар на съвета за сигурност на ДНР, заяви за подготвяното издаване на съветски паспорти на хората от двете сепаратистки републики. Наред с някогашния "министър на защитата " на ДНР Игор Стрелков (Гиркин) той разясни, че при изостряне на военния спор в Украйна това ще разреши на Русия "да съобщи, че е належащо да извърши дълга си - да отбрани своите жители ".

През 2017 година Владимир Путин подписа декрет, с който Русия призна документите, издавани в самопровъзгласилите се републики в Донбас. "Целта е да бъдат предпазени правата на индивида и жителя ", написа в текста.

Според локалните управляващи непрекъснатото население на ДНР наброява 2,28 милиона души, а оценки сочат, че в ЛНР живеят 1,45 милиона. Двете формирования не са приети от нито една страна, членуваща в Организация на обединените нации.

Сценарият за съветска паспортизация на ЛНР и ДНР е част от пазарлъка сред Москва и Киев за бъдещето на Донбас, разяснява източник на "РБК ", непосредствен до Кремъл.

Тази стъпка може да затвори хипотетичния прозорец от благоприятни условия за договаряния при възможна промяна на властта в Киев, само че Русия не трябва да подценява очакванията на хората в двете републики, акцентира източник, непосредствен до съветската дипломация.

Раздаване на съветски паспорти в ДНР и ЛНР незабавно след изборите в Украйна ще значи, че Москва не гледа съществено на вероятността за градивни договаряния с сегашния любимец Володимир Зеленски, в случай че той застане отпред на Украйна, счита московският политолог Андрей Колесников.

Става дума за "съзнателно враждебни дейности и стратегическо предизвикателство за Зеленски, в чиято стратегия бе упоменато за мир в Донбас ", споделя специалистът. Сред рисковете при подобен сюжет той показва и възможни нови наказания на Запада против Русия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР