Сформирани са екпертни комисии с представители на Областните дирекции Земеделие,

...
Сформирани са екпертни комисии с представители на Областните дирекции Земеделие,
Коментари Харесай

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

Сформирани са екпертни комисии с представители на Областните дирекции " Земеделие ", които да обследват неотложно провалите по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-вече потърпевши аграрни площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен.

След настъпване на събитието, земеделските производители би трябвало да подадат в 7-дневен период заявление  за осъществяване на проучване. На база на него се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи вследствие на неподходящи климатични условия, в това число градушка.  Документите ще се одобряват в Общинските служби по земеделие.

След като комисиите опишат вредите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на вредите, породени от неподходящи климатични събития.

Силни стихии удариха централните и южни елементи на България през вчерашния ден следобяд. Градушки, съпроводени с проливен дъжд, паднаха над села в Чирпанско, Старозагорско и община Твърдица, оповестиха " Нова телевизия " и Българска национална телевизия. Те затрудниха придвижването на коли по " Тракия " в региона на Стара Загора и Пловдив.

Улиците на Калояновец са побелели от градушката. Град с величина на яйца е блъснал и новозагорското село Баня. Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози. Сериозно потърпевшо е и старозагорското село Самуилово, като там главните провали са върху овошки и насаждения.

Местни хора считат, че противоградните ракети не са помогнали, макар че съгласно земеделското министерство за 4 часа са били изстреляни над 600 противоградни ракети.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР