Руските власти решиха да затворят вратичката, позволяваща на чуждестранните инвеститори

...
Руските власти решиха да затворят вратичката, позволяваща на чуждестранните инвеститори
Коментари Харесай

Русия затвори вратичката за придобиване на стратегически компании от чужди инвеститори

Руските управляващи взеха решение да затворят малката врата, позволяваща на задграничните вложители да получат надзор над локалните стратегически компании. Измененията в закона би трябвало да разрешат правни спорове.

Сега вложителите могат да понижат своя дял гласове, като трансферират правото да се разпореждат с тях на други лица, които след това докупуват акции и фактически получават надзорен дял в предприятието.

„ По този метод, като подписва съглашения за ръководство на доверие, поръчителство, контракти за назад изкупуване, заплащания за скъпи бумаги, други съглашения или транзакции, задграничен вложител трансферира правото да се разпорежда с гласовете, приписвани на акциите (дяловете) на стратегическото сдружение, на друго лице (всъщност оставайки притежател на акциите (дяловете), като по този метод понижава броят на гласовете, за които той има право да се разпорежда “, цитира обяснителна записка РИА „ Новости “.

Такива случаи, несъмнено, са необичайност, само че има прецеденти, прецизира Федерална антимонополна работа на Русия (ФАС), която приготви законопроекта. ФАС приема, че след приемането на документа всички акции на сдружението, които към този момент са добити от задграничния вложител, ще бъдат взети под внимание, даже в случай че купувачът краткотрайно не се разпорежда с тях.

В Русия повече от 40 типа действия са приети за стратегически, в това число проучване на подземни запаси и рандеман, галактическата и авиационната сфера, военната техника, нуклеарната сфера и други. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР