Руските спецслужби са установили в различни страни в Европа система

...
Руските спецслужби са установили в различни страни в Европа система
Коментари Харесай

Руските служби шпионират с антени върху посолствата си в Европа, в София има цели десет

Руските спецслужби са открили в разнообразни страни в Европа система за следене благодарение на антените на посолствата, а експулсираните съветски дипломати са ги обслужвали. Най-много антени са сложени върху постройките на посолството на Русия в Брюксел - 17. На покривите на дипломатическите задачи в Мадрид, Белград, Лисабон, София и Никозия са над 10. Общо в 39 здания на съветски посолства из Европа има най-малко 182 антени.

Това се твърди в първата част на следствието ESPIOMATS, извършено от Център " Досие " дружно с Delfi (Естония), De Tijd (Белгия), Expressen (Швеция), Frontstory (Полша), ICJK (Словакия), LRT (Литва), VSquare (Централна Европа).

" На пръв взор това наподобява на съоръжение за постовете за техническо разузнаване, които се употребяват за прихващане на електромагнитно лъчение - да вземем за пример на радиопреговори сред локалните спецслужби, мобилни диалози и други Руснаците употребяват сходно съоръжение по целия свят ", разяснява някогашният началник на полската Служба за военно контраразузнаване ген. Пьотр Пител пред полското издание Frontstory.

Много от над 400 експулсирани съветски дипломати имат обучение в региона на радиовръзката и компютърната техника. Например най-малко петима от експулсираните от Белгия дипломати имат инженерно обучение в региона на компютърната техника и са минали работа в подразделенията на съветското разузнаване.

Напусналите през 2022 година Швеция дипломати също имат нужните познания. Дипломатът Виталий Станевка дори се оказа с адресна регистрация в щаб-квартирата на ГРУ. Павел Маврин е приключил Московския институт за електроника и математика. Михаил Дубровский е регистриран на адрес на военна част на разузнаването, а родителите му са работели в компании, свързани с " Роскосмос ". Неговият брат е приключил Института за криптография на връзките и информатика към ФСС. Дмитрий Волков е приключил Московския механически университет за връзки и информатика.

Изгоненият от Естония през март 2022 година аташе Никита Петров е изучавал системите за връзки и комукации в Рязанското военно учебно заведение, а татко му е служил във военните елементи на ГРУ.

" Ние знаем, че сходни интервенции не са нещо ново. Те се организират от времената на Студената война. И в Брюксел, където са ситуирани доста европейски институти. Не можем да бъдем наивни - това се случва и през днешния ден ", разяснява белгийският министър на правораздаването Винсент Ван Квикенборн пред различен създател на следствието - изданието De Tijd. Той отбелязва и голямото количество съоръжение по покривите на съветските посолства и свързва това с обстоятелството, че щабквартирите на НАТО и на Европейски Съюз се намират точно в Брюксел, написа " СЕГА ".

Разследващите настояват, че съветските посолства наблюдават освен за спецслужбите и политиците от разнообразни страни, само че и за протестните акции против политиката на Кремъл. " Когато наоколо има митинг, руснаците могат да наблюдават телефонния трафик и да събират данни и идентификатори, наример номерата на IMEI на мобилните телефони ", изяснява пред Frontstory някогашен помощник на унгарското контраразузнаване. Той твърди, че най-малко в Унгария руснаците всеобщо употребяват тази технология. Те сверяват електронните връзки с камерите за видеонаблюдение на посолствата и събират информация за локалните критици на Кремъл и украинските групи. Според специалиста е на практика невероятно да се противодейства на сходно подслушване.

" На процедура вие нищо не можете да извършите, тъй като съветските посолства са съветска територия.Максимумът е да си изключите телефона или да го оставите у дома, в случай че видите, че покривът на посолството наподобява на Байконур ", споделя той.

Един от специалистите изяснява пред проверяващите, че оборудването за радиоелектронно разузнаване в съветските посолства влиза в областта на отговорност на Федералната работа за сигурност. Нейни чиновници се грижат за оборудването, даже в случай че съответната задача, която се извършва да е в ползите на разузнаването.

Подслушвателното съоръжение може да се разполага освен върху дипломатически здания, само че и в частни квартири, в незабележими микробуси, коли и дори в раниците на сътрудници. Съвременните технологии разрешават да се събира информация незабележимо, а антените не са единственият прийом да се подслушва телефон или да се пращат шифровани данни. Но посолствата имат доста прерогативи - публично е неразрешено да се прихващат сигнали за връзка от дипломатическа територия, а и за шпионски интервенции територията на дипломатическо посланичество е надалеч по-безопасна, в сравнение с непозната страна. Затова и те остават значими бази за радиоразузнаване, връзки и обща активност на разследващите служби.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР