Руски военен конвой напредва към Киев, а други големи градове

...
Руски военен конвой напредва към Киев, а други големи градове
Коментари Харесай

Военен конвой напредва към Киев, тежки бомбардировки над големите украински градове

Руски боен ескорт напредва към Киев, а други огромни градове към този момент са обградени и масирано бомбардирани в шестия ден на съветската офанзива в Украйна. За разрушени къщи и цивилни жертви, само че от украински удари осведомят и от сепаратистките управляващи в Донбас.

Русия съзнателно обстрелва жилищните региони на огромни градове и гражданска инфраструктура, като задачата ѝ е всеобща суматоха и цивилни жертви. Такава е оценката на съветника на украинския президент Михайло Подоляк. В послание късно нощес президентът Володимир Зеленски упрекна Москва във военни закононарушения.

„ За такива страни би трябвало да бъде затворен входът на всички пристанища, канали и летища по света. Тя не би трябвало да получава стотици милиарди за експорт на сила. Да купуваш съветски артикули в този момент, значи да плащаш за убийството на хора “, съобщи украинският президент, откакто първите договаряния сред делегации на Москва и Киев приключиха без резултат, а след тях Русия наподобява ускори натиска над огромните украински градове.

Украинският президент дефинира като " военно закононарушение " и " държавен тероризъм " офанзивата против втория максимален град в страната Харков. Тази заран снаряди поразиха здания и централния площад " Свобода ". При нападението има и цивилни жертви.

Във видеообръщение Зеленски съобщи, че Харков и столицата Киев са най-важните цели на съветската атака и отбраната на Киев е най-съществен приоритет на украинските сили.

Русия от своя страна твърди, че Украйна съзнателно разполага военна техника в жилищни региони, заради което се стига до ударите. Очевидец в Харков, представен от Би Би Си, твърди, че в ударените места от града не са били забележими военни обекти.

Във видеообръщение към Европейския парламент Зеленски настоя Европейският съюз да потвърди, че е с Украйна.

Масирана атака на Русия в Украйна
В шестия ден от началото на войната южният град Херсон е обкръжен, снаряди унищожиха централния Площад на свободата в Харков. Засегнати са и жилищни здания, десетки са ранените, има и жертви. Под непрекъснат обстрел е и Мариупол, където е прекратено и електрическото зареждане.

Цитиран от РИА Новости, водачът на донецките сепаратисти Денис Пушилин е декларирал, че задачата е пристанищният град да бъде обкръжен. На доста места в Украйна към този момент има проблеми с съществуването на артикули от първа нужда, както описа за БНР и сънародникът ни в Харков Михаил Станчев.

Той означи, че с изключение на заплахата от въздушни удари, съществува и такава от настоящи диверсионни групи в Харков. Самостоятелните цивилен евакуации са затруднени от мародери, като има случаи, при които локални нарушители крадат колите и имуществото и оставят на пътя опитващите да избягат от войната.

От през вчерашния ден насам сателитни фотоси демонстрират хипотетично увеличаващ се ескорт с съветска военна техника, дълъг десетки километри, да напредва към столицата Киев. И тази заран там от време на време звучаха предупредителни сирени.

Удари против цивилни региони обаче има и в следените от сепаратисти източни региони на страната. Кадри от Донецк тази заран демонстрираха горящи коли и разрушени къщи след хипотетичен украински обстрел.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР