Руски учени се стремят да разкрият загадката на изчезналите праисторически

...
Руски учени се стремят да разкрият загадката на изчезналите праисторически
Коментари Харесай

Руски учени ще възкресят древни вируси в бивша съветска лаборатория за биооръжия

Руски учени се стремят да разкрият загадката на изчезналите праисторически вируси, изследват меките тъкани на изкопаеми животни, открити в сибирската постоянно замръзнала почва.

Североизточният федерален университет в Якутск, дружно със експерти от научния центра " Вектор ", неотдавна оповестиха, че за първи път организират проучвания върху палеовирусите.

Голяма част от неотдавнашните проучвания, извършени във " Вектор ", са фокусирани върху актуалните патогени, само че в този проектизследователите ще исучават деликатно към този момент изчезналите вируси, множеството от които ще бъдат възобновени от животни, открити в сибирската постоянно замръзнала почва.

Находките, открити в размразения пермафрост в Якутия, се съхраняват в музея на мамутите към Североизточния федерален университет (СВФУ). Повече от 20 типа антични животни се съхраняват деликатно в специфичен фризер при температури от -18⁰ C до 16⁰ C.

Техните опити са почнали с сектор от меки тъкани, взет от кон на 4450 години, открит в района Верхоянск още през 2009 година Тази находка ще е първата в листата, тъй като геномът на античното животно е изцяло декодиран. Изследователите възнамеряват да проучат в детайли пример от меките тъкани на коня, с цел да получат информация за всички микроорганизми, които го населяват, и промените в състава на генома.

Те също се надяват да разширят проучването си и върху други животни, в това число античен лос, обитавал р. Омолой, Малоляховски мамут, праисторически кучета, разнообразни гризачи, антични птици, заекоподобен бозайник и други.

Това са находки, направени през последните 10 години и за първи път ще бъдат изследвани за съществуване на палеовируси, споделя Максим Чепрасов, началник на лабораторията на музея на мамутите на НЕФУ.



Учените чакат, благодарение на нови технологии, да открият по този начин наречените палеовируси, които биха могли да оцелеят в изискванията на безконечната заледеност и се надяват да схванат еволюционната история на от дълго време изчезналите вируси, както и да получат визия за инфекциозните сътрудници, които към момента населяват планетата през днешния ден.

Институтът " Вектор " е държавен център за биологични проучвания с доста забавна история. В ерата на Студената война се счита, че там са се провеждали проучванията на Съюз на съветските социалистически републики за основаването на биологични оръжия. В наши дни той прави проучвания на някои от най-смъртоносните вируси в света, в това число вируса SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19. Там също по този начин са работили и за основаването на EpiVacCorona, една от водещите ваксини против COVID-19, създадена в Русия.

Институтът, открит в далечен ъгъл на съветската Новосибирска област, е едно от двете публични складове на към този момент заличавания вирус на едра шарка, а другият е Центърът за надзор и профилактика на болесттите в Атланта, Джорджия. Поради опасността от патогените, които се намират там, оборудването се смята за лаборатория с висока степен на сигурност, облицована със стоманобетонни стени и строго наблюдаване.

Въпреки ограниченията за сигурност тслучвали са се тук и произшествия. През 2019 година бе обявено за мощна детонация в лаборатория на " Вектор ". За благополучие не е имало жертви и опастност за популацията. При следващия случай академик от Центъра " Вектор " умира през 2004 година, откакто инцидентно се убожда с игла, инфектирана с ебола.

Изследването на заключените в пермафроста патогени може да се трансформира във все по-актуална област на проучване. С повишението на световните температури, дължащи се на изменението на климата, изключително в Арктическата област на планетата, големи количества лед, ледници и безконечна заледеност постепенно ще се разтапят. Това усилва опцията за евентуално незнаен микробен живот, от вируси и бактерии до гъбички и водорасли, да бъдат освободени в околната среда. Макар мащабът на опасността сега да е незнаен, явно е въпрос, който учените би трябвало да схванат.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР