Руски молекулярни биолози откриха в клетките на човека и на

...
Руски молекулярни биолози откриха в клетките на човека и на
Коментари Харесай

Руски учени откриха молекула на РНК, която потиска размножаването на коронавируса

Руски молекулярни биолози откриха в клетките на индивида и на мишки молекула на РНК, способна да се съединява с частици на разнообразни типове коронавируси и да забавя тяхното размножаване, съобщи ТАСС. Младшият теоретичен помощник от Националния проучвателен университет в Москва Степан Нерисян посочи, че екипът е разкрил частицата микроРНК miR-21, която е способна да се свързва с всички човешки коронавируси. Предполага се, че вирусът я употребява за закъснение на своята репликация в началния стадий на заразяването, с цел да отсрочи дейния имунен отговор на организма. Клетките на индивида и на другите живи същества създават огромни количества къси влакна РНК. Те гъвкаво ръководят интензивността на едни или други гени, като се свързват с тъй-наречената матрична РНК, своебразни " работни копия " на дадени сектори на ДНК, които клетките употребяват в качеството на шаблони за съставянето на белтъците.

Изкуствените копия на сходни микроРНК интензивно се употребяват в наши дни в опити и се преглеждат като един от вероятните начини за битка с рака и други болести. Екипът на Нерисян е могъл да отдели четири фамилии микроРНК, които се свързват с всички коронавируси, които се срещат при индивида. При опити с мишки било открито, че когато са инфектирани с вируса на атипичната пневмония, концентрацията на цитираните молекули mir-21-3р била осем пъти по-висока в клетките на белите дробове на болните гризачи. С тях патогенът се стреми да бъде по-малко видим за внезапния имунен отговор в първите стадии от развиването на инфекцията, когато той елементарно може да бъде погубен.

От тази специфичност на ковид учените могат да се възползват по неестествен метод като се увеличи концентрацията на молекули miR-21-3р в организма на болния или посредством блокиране на тяхното разработване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР