Руската православна църква прекъсна "дипломатическите си взаимоотношения" с Вартоломей I

...
Руската православна църква прекъсна "дипломатическите си взаимоотношения" с Вартоломей I
Коментари Харесай

Руската църква прекъсна отношенията си с Вселенския патриарх

Руската православна черква прекъсна "дипломатическите си взаимоотношения " с Вартоломей I - духовният водач на православните християни, който се намира в Истанбул. Причината за разкола е позволението му украинската черква да разгласи самостоятелност, заяви БГНЕС.

Като космополитен патриарх от Вартоломей се чака да управлява молбата на Киев за преустановяване на духовните връзки с Москва, поради военния спор в източната част на Украйна.

Той изпрати двама свои представители в някогашната руска страна този месец, което разпали гнева на Русия.

Така ръководителите на Руската патриаршия взеха решение да прекратят връзките си основания в Истанбул противник по време на изключителна среща в петък.

"Вселенската патриаршия на Константинопол наруши каноничната територия на Московската патриаршия като изпрати екзарх в Киев ", съобщи митрополит Иларион, началник на интернационалните каузи на съветската черква.

Той приказва, откакто Светия синод на съветската черква реши, че повече няма да реализира общи служби с патриарха на Константинопол и патриарх Кирил ще спре да загатва Вартоломей в молитвите си.

Руската православна черква повече няма да бъде част от епископалните асамблеи и всички други комисии и структури, в които вземат участие представители на Вартоломей.

Ако от Вселенската патриаршия продължат със своите "неканонични действия " връзките ще бъдат прекратени напълно.

"Пълната отговорност от тази схизма ще лежи върху патриарх Вартоломей и свещениците, които го поддържат ", се споделя в изказване на съветската патриаршия.

Руският патриарх Кирил, който е виждан като мощен съдружник на президента на страната Владимир Путин желае да предотврати основаването на самостоятелна украинска черква.

Подобен ход може да докара до сериозен удар върху престижа на Руската православна черква в православния свят.

Въпреки че Вселенската патриаршия в Константинопол е най-старата православна черква, основаната в Москва Руска патриаршия е най-силна с максимален брой поклонници.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР