Руската петролна компания Лукойл“ опровергава твърденията за доставка на горива

...
Руската петролна компания Лукойл“ опровергава твърденията за доставка на горива
Коментари Харесай

„Лукойл“ може да съдят Асен Василев, защото твърди, че продават горивото на Украйна?

Руската петролна компания „ Лукойл “ опровергава изказванията за доставка на горива за Украйна от рафинерията ѝ в България или посредством други канали и не изключва опцията да се обърне към съда, написа.

„ Във връзка с новата вълна спекулативни изявления в медиите още един път заявяваме, че нямаме контракти и не сме доставяли през 2022 година своя продукция в Украйна от завода в Бургас (България) или посредством някакви други канали “, се показва в публично изказване на компанията.

„ Компанията си резервира правото да се обърне към съда за отбрана на бизнес репутацията си “, се показва още в изказването, представено от ТАСС.

Според „ Лукойл “ изказванията за хипотетичните доставки са поради „ вътрешнополитически битки в България, антируска акция “, а появяването им в общественото пространство на Руската федерация се дължи на безскрупулна конкуренция на вътрешния енергиен пазар. „ Лукойл “ акцентира, че такива догатки по-рано са опровергавани и от представител на посолството на Русия в България.

Германският в. Die Welt заяви по-рано този месец, базирайки се на някогашния министър на финансите и вицепремиер Асен Вaсилев, че България посредством задгранични медиатори е снабдявала Украйна с дизелово гориво след съветската инвазия, като то е било създадено от рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “.

„ Лукойл “ тогава съобщи, че българските управляващи в никакъв случай не са се обръщали към управлението на предприятието му с молба за доставка на гориво за Украйна. Припомняме, че ръководителят на долната камара на съветския парламент Вячеслав Володин разпореди на Комисията по сигурност и битка с корупцията към Думата, както и на комисията по енергетика, да проучат информацията за доставките на гориво, създавано от рафинерията на „ Лукойл Нефтохим “ в Бургас за украинската войска.

Друг народен представител от Руската дума Константин Затулин заяви в своя канал в Telegram, че е обърнал внимание на Народното събрание върху публикация в „ Московский комсомолец “ за доставките на гориво за Украйна. Изданието цитира българския вестник „ Капитал “, съгласно който влакове с гориво, създадено в Бургас, са пътували за Украйна през Румъния. Тъй като комерсиалният представител на „ Лукойл “ в чужбина е „ Литаско “, записана в Швейцария, „ Лукойл “ публично не е доставял гориво на Киев, написа вестникът.

За първоизточник на абсурда може да се преглежда публикация във вестник „ Московски комсомолец “. В нея се прави връзка сред изказванията на Асен Василев че: „ 40% от горивото за украинците, при настъплението им към Изюм е обезпечено от Лукойл, посредством доставки през Румъния… “ и изявления на „ Капитал “ за връзките в тази скица на „ Лукойл “, „ Литаско “, „ Лукойл Бенелюкс “.

Руското издание твърди, че на 13 януари 2023 година когато българските депутати одобриха дефинитивно законопроект, който планува въвеждането на външно ръководство в рафинерията в Бургас и пред актива „ Лукойл “ се обрисуваше вероятността за национализация, на същия ден, 13 януари, комерсиалното дъщерно сдружение на Лукойл Litasco подписа договорка с Oil Terminal, държавният оператор на петролния терминал в румънското пристанище Констанца, за превозване на нефт до рафинерията на Petrotel Lukoil в Плоещ с потенциал към 2,5 млн. т/год.

Договорът „ регистрира напълно ембаргото на Европейски Съюз върху морските доставки на съветски нефт и петролни артикули “. Малко евентуално е някой да се изненада, в случай че украинската войска в навечерието на офанзивата, планувана за тази пролет, получи нов главен снабдител на гориво. Намирането на радушен посредник не е мъчно.

За това, че най-бедната страна в Европа се е трансформирала в главен снабдител на гориво за въоръжените сили на Украйна, красноречиво свидетелства и още един факт – от 5 декември 2022 година страните от Г-7 и Европейски Съюз постановиха възбрана за морски превоз на съветски масло. По някаква причина беше направено изключение за България. Освен това на София беше позволено да изнася за Украйна „ в символ на взаимност “ избрани петролни артикули, създадени от съветски недопечен нефт. На първо място, дизеловото гориво и авиационното гориво, без които украинските танкове не могат да потеглят и бойните самолети не могат да летят.

Източници: ТАСС, rbc.ru, mk.ru

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР