Руската армия почти заличи Мариупол в началото на войната в

...
Руската армия почти заличи Мариупол в началото на войната в
Коментари Харесай

Как Русия безуспешно се опитва да възстанови Мариупол, след като го унищожи

Руската войска съвсем заличи Мариупол при започване на войната в Украйна. По оценки на Организация на обединените нации до 90 % от многоетажните жилищни здания в града са разрушени или развалени. Сега Русия желае да върне хората в в миналото половинмилионния град. Строи жилища, само че некачествено. Как се живее там през днешния ден и има ли бъдеще?

Юни 2022 година Едва месец откакто Украйна приключи изтощителната защита на Мариупол и в миналото оживеният пристанищен град беше съвсем премахнат от траялата няколко месеца съветска блокада, стартира стремежът на Русия да го възвърне.

По оценки на Организация на обединените нации до 90 % от многоетажните жилищни здания в Мариупол са разрушени или развалени, както и към 60 % от частните къщи. Назначената от Русия окупационна администрация на града пресмята, че към 32 500 частни жилища са изцяло или отчасти унищожени.

Руските управляващи се надяват да върнат хората в окупирания град, чието население преди войната наброява близо 426 000 души. Особено тези, които по време на обсадата са избягали в Русия.

Сателитни фотосите на Google от Мариупол, които бяха актуализирани скоро, демонстрират мащаба на заличаванията.

В наши дни, когато войната на Русия продължава и се чака всеки миг Украйна да стартира контраатака, строителството в Мариупол продължава. Руските окупационни управляващи споделят, че са приключени или са пред довеждане докрай стотици нови жилища.
Строи се бързо, само че некачествено
на Радио Свободна Европа/Радио Свобода интервюира завърнали се в Мариупол поданици и диалозите демонстрират, че нещата не са такива, каквито ги показва съветската агитация. Хората, които се връщат в града на Азовско море да заемат новите жилища, да доставят филантропична помощ или да работят, рисуват картина на забързано строителство със подозрително качество и огромна неустановеност за бъдещето.

" Те строят бързо. Но във връзка с качеството не мога да кажа нищо ", споделя 40-годишният някогашен електротехник Роман, който е бил евакуиран дружно със фамилията си от Мариупол и от месеци живее в Санкт Петербург, Русия. Роман два пъти е бил в града, с цел да работи в строителството. Заплатата му е била доста по-висока от тази, която е получавал в Санкт Петербург. Подобно на други интервюирани той е помолил да бъде разпознат с псевдоним.

Роман споделя, че по-голямата част от строителството е некачествено. Временните служащи са доведени от Централна Азия и други места, с цел да работят бързо, само че без надзор на качеството. Например от време на време се постанова прозорците да се инсталират по три или четири пъти.

" Дори и Мариупол да бъде възобновен, не знам какво би било ", прибавя той и напомня, че в миналото това е промишлен град с половин милион [души]. " А в този момент желаят да го трансфорат в курорт, само че курортът живее сезонно. "

Някогашните му отрицателни усеща към управлението на Украйна са се трансформирали - " оказа се, че всичко не е било толкоз неприятно ". " Всички гледахме към нашата съседка [Русия]. Може би ябълките на съседа са по-вкусни. И може би първоначално са били по-вкусни. Едва по-късно се оказа, че са били гнили. "
" Чувствам се като в нереален град "
Не е ясно какъв брой от жителите на Мариупол са избягали в Русия и следените от нея територии, а не в самата Украйна, или в западните страни.

Украинските управляващи считат, че минимум 25 000 души са починали по време на съветската блокада. Тя завършва, когато стотици украински морски пехотинци и членове на батальона " Азов ", които се укриват в завода за стомана " Азовстал ", се предават на 16 май 2022 година

Руски медии оповестяват, че хора се завръщат в града, откакто са били настанени във краткотрайни жилища в Русия. Смята се, че доста от тях са възрастни пенсионери.
Всичко е в руини, самата атмосфера изсмуква всички сили от теб.
" Чувствам се като в нереален град ", сподели жена на име Светлана, която пътува постоянно до Мариупол, с цел да нагледа възрастни родственици, които са се прибрали. " Просто всичко е в руини, самата атмосфера изсмуква всички сили от теб. Хората живеят измежду всичко това в продължение на година. "
 Мариупол през март 2023 година
" Физически е мъчно да се живее там ", споделя тя. Водата не става за пиянство, асансьорите в постройките не работят. Хората би трябвало да си купуват вода и да я качват до етажа си, а не могат да я оставят долу, тъй като ще бъде открадната.
Има безкрайни опашки за изтегляне на пари - съветски рубли - от дребното работещи банкомати.
Тези, които са се върнали в града, мъчно намират храна или нужните медикаменти. Жена, която моли да бъде наричана Олга, споделя, че има безкрайни опашки за изтегляне на пари - съветски рубли - от дребното работещи банкомати. Чака се и през гишетата за подаване на заявление за съветски паспорт.

Олга споделя, че когато идват в Мариупол, срещат майката на собствен прочут. Възрастната жена ѝ демонстрира пакет с хранителни помощи, които градската администрация раздава: сушени макарони и няколко консерви с месо.

" Опитай малко от мариуполската кухня ", майтапи се дамата.

В магазините има всичко, само че то е налично единствено за военните и строителите, които получават естествени заплати. За локалните хора е прекомерно скъпо, споделя още Олга.
Желание за завръщане
Едно от местата за създаване на нови високи жилищни здания се намира в югозападния регион на града. На друго място с бързи темпове изниква редица от пететажни жилищни блокове. Главният реализатор на този съответен план, за който се оповестява, че е издигнат единствено за 80 дни, е компания, благосъстоятелност на съветското министерство на защитата.

" Качеството е неприятно, това е несъмнено ", споделя Петро Андрюшченко, консултант на украинския кмет на Мариупол, който в този момент живее на друго място в Украйна.

Ханна Романенко, основен редактор на 0629, новинарски уеб страница в Мариупол, се съгласява, като твърди, че основите на високите здания, които се изливат от строителните служащи, са некачествени. " Използват елементарен бетон за основите, който, просто ще се разпадне след две-три години ", споделя тя.

Лариса споделя, че тя и брачният партньор ѝ бягат от Мариупол в Русия напролет на 2022 година, само че по-късно се връщат, с цел да се грижат за възрастните си родители. По нейни данни новите строителни планове са единствено към седем.

Лариса споделя, че процесът на кандидатстване на някогашни поданици за приемане на нов апартамент е комплициран, а пенсионерите са с преимущество. Но малко хора получават нови жилища: или има проблем с документите, или не харесват новото място.

Тамара и фамилията ѝ се завръщат наскоро от съветската област Санкт Петербург, където са били краткотрайно настанени. Жилището в Мариупол към момента има вреди от обстрела и краткотрайни служащи го възвръщат.
 Гробището на Мариупол през февруари 2023 година Съпругът ми едвам съумя да си откри работа, а в този момент се опасява, че могат да го излъгват със заплатата.
Тя споделя, че се радва да се върне - качеството на въздуха е по-добро, тъй като цялата тежка индустрия в града е унищожена. Но, прибавя тя, " брачният партньор ми едвам съумя да си откри работа, а в този момент се опасява, че могат да го излъгват със заплатата ".

Изпомпването на отпадните води към момента е главен проблем, който съветската администрация не е отстранила, споделя Андрюшченко.

" Канализационната система не работи и всичко просто отива в морето. Какво може да се построи, в случай че към неработещата канализационна система се прибавят нови къщи, без да се възвърне канализационната система? ", споделя той.
Разрушена пустота
" Имах възприятието, че има повече строители, в сравнение с локални поданици ", споделя Светлана. Тя е от Санкт Петербург и неотдавна се е върнала от Мариупол след доставка на медикаменти и друга филантропична помощ за града. " Струва ми се, че по-скоро интензивно възвръщат разрушени жилища, в сравнение с да строят нови ".

Но градът, добавя тя, към момента е значително разрушена пустота. Местни поданици ѝ описват, че постройките се събарят, макар че вътре са останали човешки трупове.

" В изгорелите ями на жилищните здания се инсталират прозорци, даже преди да са възобновени водопроводът и електричеството и да са почистени овъглените стени ", споделя тя. " Навсякъде се носи миризма на изгоряло ".
 Разрушенията в Мариупол, снимани през март 2023 година " По-добре просто вземете това, което можете да получите "
След като напущат Мариупол при започване на предходната година, Олга, пенсионирана счетоводителка, и щерка ѝ Наталия, която работи в един от металургичните фабрики в града, са изпратени в Ленинградска област, покрай Санкт Петербург. Животът им там е бил сложен. През януари 2023 година се връщат в Мариупол.

Апартаментът им е съвсем цялостен, макар че е бил изцяло разграбен. Двете се заемат с ремонт, наемат служащи.

Наталия се устоя с продажба на цигари на черния пазар, споделя Олга. Тя се надява да получи пенсия от администрацията на Донецката национална република - съветското марионетно държавно управление, което управлява огромна част от района, в който се намира Мариупол.

Олга споделя, че градските управляващи дават нови жилища на хората, които желаят да се завърнат. Нейните другари са получили такива, само че се намират на неуместни места. Ако ги откажат обаче, не получават нищо.

" По-добре просто вземете това, което можете да получите ", споделя Олга и пита какво значение има къде живееш, в случай че си в родния си град.
А украинските управляващи показват убеденост, че един ден Мариупол ще се върне под украински надзор.
Андрюшченко прибавя, че украинската администрация изготвя личен проект за възобновяване на града, като се надява финансирането да пристигна от Световната банка и огромни корпорации.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР