Руската агресия срещу Украйна не уплаши партньорите на Русия в

...
Руската агресия срещу Украйна не уплаши партньорите на Русия в
Коментари Харесай

Между Путин и Запада – арабските държави за войната в Европа

Руската експанзия против Украйна не уплаши сътрудниците на Русия в арабския свят, някои остарели връзки бяха даже укрепени от войната, други не са отслабени. Нито една страна от Близкия изток и Северна Африка не обърна тил на Русия. Традиционното им съмнение към Запада работи в интерес на Владимир Путин, написа в собствен разбор съветската редакция на BBC.

Войната в Украйна придаде геополитическа тежест на районните сили. Египет, Иран, Турция и страните от Персийския залив от година насам балансират сред Запада и Русия и не пропущат опция да вършат бизнес и да водят разговор, както с Кремъл, по този начин и със Съединени американски щати, Европа и техните съдружници.

Арабският свят обича силата, а Путин показва мощ в Украйна, съобщи преди шест месеца пред BBC специалистът Фабрис Баланш от основания във Вашингтон Институт за близкоизточна политика.

И в този момент, една година след началото на войната, неуспехите на бойното поле не са обезкуражили правилните поддръжници на Путин измежду арабите, споделя той. Те не харесват Запада, ненавиждат колониалното минало и са подготвени да играят дълготрайна игра, като залагат на Русия и Китай, а не на западния свят, в търсене на място в новия свят. Ако Путин загуби войната, може би нещо ще се промени, съгласно Баланш. В противоположен случай всичко ще си остане по този начин, както е.

Ужасите на една далечна война не оказват въздействие върху публичното мнение в район, в който дългогодишните кървави спорове са нещо всекидневно. В някои от тях НАТО беше зложелател, а в други не съумя да работи. Европа и Съединени американски щати не оказват напън върху Израел и не са склонни да одобряват бежанци.

В резултат на това доверието в Запада е нулево, а арабският свят няма нищо срещу в допускането, че освен Путин, само че и НАТО са отговорни за войната в Украйна.

Сега, когато войната мина от остра в продължителна фаза и ролята на всички съществени участници - Русия, Украйна и Запада - стана по-ясна, страните от Близкия изток имат опция да завоюват от нея както политически, по този начин и действителен капитал.

" Отначало в някои страни имаше опасения и паники за бъдещето, само че времето сподели, че Русия е устойчива и е надалеч от огромна рецесия ", споделя Кирил Семьонов, специалист в Руския съвет по външни работи - организация с нестопанска цел, учредена с декрет на президента Дмитрий Медведев през 2011 година " Санкциите не са изключително ефикасни, а за арабските страни, които се интересуват най-вече от стопански връзки, това не е маловажно и способства за обстоятелството, че връзките сред близкоизточните страни с Русия остават позитивни ", счита съветският специалист.

Страните от арабския свят виждат в европейската война на първо място опция да покачат своята известност, като, наред с другото, предложат и ходатайство в спора.

Или за, или срещу

Сирия е изцяло подвластна от главния си съдружник и абсолютно поддържа Русия във всичко - тя беше първата и единствена страна след Русия, която призна самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, а също по този начин гласоподава срещу резолюцията на Организация на обединените нации от март, осъждаща съветската експанзия.

Други страни от Близкия изток и Северна Африка са по-предпазливи и гъвкави. Алжир, Ирак, Иран и в началото ОАЕ се въздържаха. Някои, като Мароко, избраха да не гласоподават въобще.

По време на войната в Украйна Иран укрепи връзките си с Русия, която купува ирански безпилотни самолети за удари в Украйна и вижда спомагателни бонуси в действителния неуспех на договарянията за нуклеарна договорка.

Държавите от Персийския залив видяха в повишението на цените на петрола и газа опция да завоюват пари и да оказват помощ на стопанските системи си, наранени от пандемията на ковид. Традиционни съдружници на Запада, даже и те не бягат от връзките си с Русия.

Риториката на Путин за нов международен ред, до момента в който се бори на непозната земя, е като еликсир ушите в доста от страните от арабския свят. Те към този момент не желаят да се задоволяват с това да бъдат пешки в нечия огромна игра, а мечтаят за повече.

" Завръщането на Русия (в Близкия изток) и възходящото въздействие на Китай разрешават на страните от района да лавират сред Запада, Русия и Китай в своя изгода ", уверен е Баланш.

Турция към този момент се е трансформирала в мощен районен състезател, който може да откри разменни монети в борбата сред Русия и Запада. Президентът Реджеп Ердоган не прекъсва връзките си с Путин: от една страна, той продължава да си сътрудничи тясно с Москва, отхвърля да постанова наказания и не анулира полетите сред страните, а от друга - доставя Украйна с безпилотни самолети и се съгласява с някои ограничавания, като да вземем за пример отхвърля да приема съветската разплащателна система Mir cards и затруднява живота на туристи и гости от Русия.

Турция и Русия имат съвпадащи ползи в няколко спора в района - Сирия и Либия. Ердоган и Путин разискват бъдещето на сирийския президент Башар Асад, а поддръжката за другите страни в либийския спор не пречи на двете страни да работят в тясно съдействие.

Други страни в района, като Саудитска Арабия, следват сходен път, балансирайки сред Русия и Запада, като в същото време усилват смисъла си в района. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман не се вслушва в апелите на Съединени американски щати и Европа да усили производството на нефт, а Обединените арабски емирства не бързат да затворят вратите си за съветски предприемачи, които желаят да скрият парите си от западните наказания.

Тази седмица заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Брайън Нелсън убеди ОАЕ, Оман и Турция да преодолеят пропуските в глобите. Но, както допуска Кирил Семьонов, Съединени американски щати нямат градивни оферти в подмяна и единствено заканите няма да ги убедят да затвърдят метода си към Русия.

Северна Африка също следва личните си ползи. Русия поддържа връзки с необвързаните Алжир и Мароко. Алжир е обичайно по-лоялен към Русия още от руско време. Тя купува оръжие от Русия и се надява да се причисли към групата БРИКС (междудържавно обединяване на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), като към този момент е получила благословията на Русия и Китай. През 2021 година северноафриканската страна стана третият по величина покупател на съветско оръжие след Индия и Китай. Въпреки това Алжир осъзнава изгодата от продажбата на газ на Европа, която не желае да се занимава с Русия.

" Западните договарящи разискват с нас Украйна, само че те са загрижени и за доставките на газ. Така се реализира баланс сред нашите ползи, изключително в региона на защитата, и желанието на Запада да ни въвлече в спор, който няма нищо общо с нас ", цитира Le Monde алжирски посланик.

Мароко, обичаен сътрудник на Запада, също не желае да обтяга връзките си с Русия, имайки поради нейната роля в разрешаването на рецесията към Западна Сахара.

Не е нито черно, нито бяло

Отсега нататък някогашните обичайни съдружници на Съединени американски щати и Европа няма да избират нито един водещ сътрудник, уверен е Кирил Семьонов. Те ще продължат да си сътрудничат с всички страни, стига това да дава отговор на техните ползи.

" Те желаят да се отдалечат от остарялото разделяне от Студената война, когато имаше два лагера - руски и западен - и да станат самостоятелни играчи ", разказва новата действителност Фабрис Баланш.

Един неотдавнашен образец: незабавно след диалозите с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Кайро египетският външен министър Самех Шукри отпътува за Русия, с цел да се срещне с съветския външен министър Сергей Лавров.

Египет освен разиска увеличението на съветските доставки на зърно (преди войната Русия и Украйна осигуряваха 80% от египетското зърно), само че и се опита да влезе в ролята на нов медиатор в района, след Турция и Саудитска Арабия, като съобщи обръщение от името на американците за Украйна. " Египет е заел преференциална позиция, Съединени американски щати са принудени да предават предложенията си към Москва посредством тях ", разяснява Семьонов.

Подобна " уравновесена " позиция, както съветското външно министерство дефинира египетския курс, е типична за район, който се пробва да си проправи път в новата действителност.

" В арабския свят няма черно-бяло разделяне на проруски/антизападни или антируски/прозападни. Те работят въз основа на личните си национални ползи ", съгласява се и Мериса Хурма, шеф на програмата за Близкия изток на Центъра " Удроу Уилсън ". Те могат да осъждат спора, само че в това време да се възползват от високите цени на петрола и това не ги прави автоматизирано прозападни или антируски настроени.

Не е нашата война

Арабският свят като цяло не е прекомерно угрижен от нова европейска война - тя е надалеч и има задоволително лични проблеми. От 7835 участници в изследването през май предходната година 66% обявиха, че нямат мнение за протичащото се. Те се тормозят от директните последствия от нашествието - под формата на повишаващи се цени на петрола, дефицит на зърно и растяща инфлация.

" Ежедневните военни вести не тормозят арабската публика. За мнозина войната към този момент е нещо всекидневно и те осъзнават, че тя може да продължи дълго, като войната в Сирия ", споделя Ахмед Нур, колумнист в BBC Monitoring Service.

В спора в Украйна обичайните съдружници на Съединени американски щати виждат още една опция за нашарване на връзките, изключително на фона на дългогодишното последователно евакуиране на Съединени американски щати от района. " Те имат чувството, че американците губят позиции, което значи, че би трябвало да се преценяват с Русия, Китай и други евразийски играчи ", споделя и Фабрис Баланш.

В същото изследване респондентите са били помолени да се съгласят или да не се съгласят с изказванието: " Не можем да разчитаме на Съединени американски щати, по тази причина би трябвало да се обърнем повече към други страни като Русия и Китай " - 57% в ОАЕ, 55% в Саудитска Арабия и 53% в Кувейт дават отговор позитивно.

От началото на войната в сърцата на арабите резонират две тематики: разликата в отношението към бежанците от Украйна, които бяха топло посрещнати в Европа, и бежанците от Йемен, Сирия и Афганистан, от които Западът, съгласно тях, се " огражда ", и палестинските проблеми.

Те съпоставят метода, по който западният свят се активизира, с цел да помогне на Украйна, налагайки наказания против Русия, която стартира войната, само че отхвърля да направи същото против Израел поради нападенията му против Газа, Ливан и Сирия и построяването на селища в палестинските територии в нарушаване на интернационалното право.

Русия, която е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, желае да окаже въздействие върху всеки един от споровете в района, като разисква Сирия поотделно с Турция, Иран и Израел; Либия - с Турция и Египет; Западна Сахара - с Мароко и Алжир. Тя няма задоволителна тежест във всички спорове, с цел да повлияе на изхода им, само че по този метод желае да покаже, че е прекомерно рано да бъде отписвана, споделят анализатори.

" Войната в Украйна беляза желанието на Русия да скъса връзките си с някогашните си сътрудници в Европа. Разривът със Запада е финален, тъй че Русия ще се опита да резервира наличието си в района и, в случай че е допустимо, да го усили ", споделя Хана Нот, старши помощник в основания във Виена Център за проучване на разоръжаването и неразпространението.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР