Русия заяви, че е предприела масирана вълна от въздушни удари

...
Русия заяви, че е предприела масирана вълна от въздушни удари
Коментари Харесай

Москва: Въздушната ни атака срещу Украйна беше отмъщение за украинските нахлувания в Русия

Р усия съобщи, че е подхванала " масирана " вълна от въздушни удари против Украйна в отговор на продължителните украински набези против граничните ѝ региони сред 16 и 22 март, съобщи Агенция Франс Прес.

" В отговор на обстрела на нашата територия и опитите за пробив и завладяване на съветски гранични селища военните направиха 49 ответни удара ", се споделя в изказване на министерството на защитата.

Междувременно ръководителят на Одеската регионална военна администрация Олег Кипер заяви в Telegram, че вследствие на огромната нощна офанзива на Русия са потърпевши и енергийните обекти в Одеска област.

По разпореждане на Националната енергийна компания " Укренерго " има частични стабилизационни прекъсвания в Одеса.

" Към момента е спряно електроподаването към 53 000 клиента. Запазваме успокоение. Специалистите отстраняват проблемите в енергосистемата на региона ", сподели Олег Кипер.

Нощната офанзива в Одеска област стартира в 02:54 часа и завърши към 07:00 часа сутринта. По информация на военните 14 дрона са били свалени в Одеска област.

Българите в там наброяват над 150 000 души и са трети по бройка съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година В самия град Одеса живеят към 50-60 хиляди българи. Най-голямото плътно българско население е концентрирано в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски регион.

Повече от един милион консуматори на сила в Украйна са без ток след снощните съветски въздушни удари по енергийни уреди, съобщи по-рано високопоставен чиновник от президентството. 

Ударите са засегнали към 700 000 поданици в Харковска област в източната част на страната, минимум по 200 000 в Одеска и в Днепропетровска област и още 110 000 в Полтавска област, сподели заместник-ръководителят на президентската администрация Олексий Кулеба.

Украинският енергиен оператор " Укренерго " сподели, че енергийната система на Украйна получава незабавна помощ от Полша, Румъния и Словакия след масираната съветска офанзива.

А следеното от Русия управление на Запорожката АЕЦ заяви, че високоволтовата линия, която зарежда централата с електрическа енергия, е била ремонтирана и възобновена след спирането ѝ по-рано , съобщи Ройтерс.  

Агенцията отбелязва, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа е в режим на изключване и получава електрическа енергия по два високоволтови електропровода, по-мощният от които се срина по-рано тази заран, когато съветски безпилотни летателни апарти и ракети нанесоха удари по украинската енергийна инфраструктура.

Украинската компания за нуклеарна енергетика заяви по-рано през днешния ден, че окупираната от съветските сили Запорожка АЕЦ , която се нуждае от непрекъснато външно зареждане, с цел да се предотврати повреда, е на ръба на спиране на електрозахранването, откакто Русия нанесе удар по близкия хидроелектрически язовир.

Запорожката АЕЦ, която бе завладяна от съветските сили малко след нахлуването им през февруари 2022 година, е изключена и се нуждае от външно електрозахранване, с цел да поддържа нуклеарния материал постоянен и да предотврати пагубното му раздробяване. Съоръжението се намира наоколо до най-големия украински хидроелектрически язовир, който по-рано през днешния ден бе обиден от съветски удари, предизвикали спиране на електрозахранването в Централна Украйна.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) също съобщи, че атомната електроцентрала е изгубила връзка с главната си високоволтова линия отвън площадката, само че аварийният електропровод към момента работи.

" Подобна обстановка е извънредно рискова и заплашва да докара до изключителна обстановка ", съобщи в канала си в Telegram Петро Котин, началник на украинската енергийна компания " Енергоатом ".

" Ако последната останала линия, свързваща оборудването с националната електропреносна мрежа, бъде изключена, (централата) ще се окаже с ново спиране на електрозахранването, което е съществено нарушаване на изискванията за безвредна употреба на централата ", добави той.

По време на спора електроцентралата нееднократно е била изключвана от националната електропреносна мрежа и е била принудена да разчита на аварийни дизелови генератори, които съгласно чиновници основават нараснал риск от нуклеарна повреда.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР