Русия започна да персонала на своето посолство и всичките си

...
Русия започна да персонала на своето посолство и всичките си
Коментари Харесай

Русия евакуира посолството си в Киев и обеща силен и болезнен отговор на американските санкции

Русия стартира да личния състав на своето посолство и всичките си консулства в Украйна, оповестиха за ТАСС от съветското посолство в Киев.

Всички дипломати и фамилиите им се изтеглят, се споделя в информациите, които идват от Украйна. На фрагменти, оповестени в обществените мрежи, се вижда по какъв начин те товарят куфарите в колите си и отпътуват.

Говорителят на съветското посолство в Киев Денис Голенко отговори утвърдително на питане на Франс прес за това дали евакуацията към този момент е в ход. Руското знаме в посолството бе свалено от пилона, а няколко дипломати излизаха с куфари от постройката на дипломатическата задача, оповестиха публицисти на Агенция Франс Прес.

Коментирайки информацията на украинските медии, че в дипломатическите представителства на Русия е било видяно по какъв начин чиновниците са горяли документи, представителят на посолството заяви пред ТАСС, че това в действителност се е случвало. " Това е планова процедура. В случаи като този съществува комплекс от ограничения, които би трябвало да се подхващат, в това число от съображения за сигурност ", означи източникът.

Русия е показана в Украйна с посолство в Киев, а също по този начин с генерални консулства в Харков, Одеса и Лвов. По-рано съветското външно министерство заяви, че Русия в най-скоро време ще изтегля личния състав от дипломатическите си представителства в Украйна за отбрана на живота и сигурността на чиновниците им.

Продължава евакуацията в Русия на поданици на Донбас. Броят надхвърлил 94 000, заяви източник на ТАСС в съветските силови ведомства. От тях по думите му съвсем 60 000 са жители на Украйна, а над 34 600 - на Русия.

Украинската гранична защита издаде нови ограничавания на фона на страховете от неочаквана съветска инвазия, съобщи ДПА. Ограниченията включват възбрана за доближаване на границата през нощта. Освен това се не разрешава снимането на обекти на граничната защита, както и достъпът на чужденци до граничната зона. Корабите в украинските териториални води в Черно и Азовско море нямат право да напущат пристанищата нощно време.

По-рано през днешния ден управляващите в Киев оповестиха, че на територията на цяла Украйна ще бъде въведено изключително състояние. Високопоставеният чиновник по сигурността Олексий Данилов, представен от Ройтерс, изясни на брифинг, че ще бъдат наложени някои забрани, чиято цел е да се предотврати суматохата измежду популацията и да се защищити стопанската система на страната.

От Донбас идват известия, че по линията на прикосновение към този момент се водят боеве.
Съветът по сигурността в Киев предложи на Върховната Рада да разгласи изключително състояние в страната, разисква се и закон, който да разреши на президента Володимир Зеленски да вкара военно състояние.

По-рано украинското външно министерство прикани жителите на страната, които се намират в Русия, неотложно да изоставен територията ѝ и да се въздържат от пътувания до нея.

А президентът Зеленски подписа декрет за готовност на всички резервисти на възраст сред 18 и 60 години.

Междувременно стана ясно, че към този момент над 96 000 поданици на Донбас са пресекли границата с Русия и са се евакуирали навътре в страната. Това заяви краткотрайно изпълняващият длъжността министър на изключителните обстановки Александър Чуприян.

Към момента за бежанците от военните дейности са отворени 230 пункта за краткотраен заслон в 12 райони на страната.

Масовата евакуация на спокойно население стартира след 17 февруари, когато ситуацията на линията на прикосновение в Донбас се утежни. Донецката и Луганската национални републики съобщаваха непрекъснато за интензивни обстрели от страна на украинските въоръжени сили. Тогава ДНР и ЛНР оповестиха всеобща готовност и подредиха всеобща евакуация на мирното население на съветска територия.

На 21 февруари съветският президент Владимир Путин подписа укази хза признаването на независимостта на ЛНР и ДНР и подписа с водачите на двете републики Леонид Пасечник и Денис Пушилин контракти за дружба, съдействие и взаимопомощ.

На 22 февруари документите бяха утвърдени от парламентите на двете републики и двете камари на съветската Държавна Дума.

Москва даде обещание мощен и мъчителен отговор на американските наказания

Русия даде обещание през днешния ден мощен и мъчителен отговор на американските наказания, оповестени откакто Москва призна независимостта на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна, съобщи Франс прес. " Не би трябвало да има подозрения: глобите ще получат мощен отговор, не наложително съразмерен, само че добре преценен и мъчителен за американската страна ", се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Съединени американски щати оповестиха през вчерашния ден първи кръг на икономическите наказания, целящи да пресечен достъпа на Русия до западно финансиране, като предизвестиха, че са планувани спомагателни ограничения при положение на " ескалация " в Украйна. Целият съветски банков бранш може да бъде обект на наказания, предизвести американски представител.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР