Русия сътвори една от големите сензации на Мондиал 2018, като

...
Русия сътвори една от големите сензации на Мондиал 2018, като
Коментари Харесай

Мондиалът без още един фаворит: Русия изхвърли Испания

Русия сътвори една от огромните сензации на Мондиал 2018, като отстрани на осминафиналите един от огромните любимци за трофея – Испания.
Двубоят на стадион „ Лужники “ в Москва бе един от най-драматичните на Световното състезание, откакто бе решен с продължения и дузпи. В постоянното време срещата приключи при 1:1. Гол не падна в двете 15 минутки, а при дузпите Коке и Яго Аспас се оказаха огромните грешници за „ Ла Фурия “ и по този начин „ Сборная “, която доближава на елиминации на шампионат на планетата за първи път от разпадането на Съветския съюз, ликува.

И двете попадения в постоянното време бяха дело на футболисти на домакините. Първо Сергей Игнашевич имаше малшанса да означи в личната си мрежа, а Артьом Дзюба бе прецизен от дузпа в края на първите 45 минути. При наказателните изстрели Фьодор Смолов, Игнашевич, Александър Головин и Денис Черишев бяха безпогрешни. В лагера на Испания Андрес Иниеста, който се появи в игра през втората част на мача, Жерар Пике и Серхио Рамос осъществиха, само че Коке и Яго Аспас очевидно не устояха на напрежението.

Селекционерът на иберийците Фернандо Йеро потърси изненадата, като остави Андрес Иниеста запаса. Опитният халф остана на скамейката в формален мач за първи път от 2015-а година насам, а на Мондиал това бе първи случай от 27 юни 2006 година в Германия. Междувременно Начо Фернандес бе предпочетен пред Даниел Карвахал, който също се появи на терена в протежението на мача.

Срещата стартира с предимство за Испания, макар че домакините от Русия стигнаха първи до ъглов удар. Александър Головин напредна отдясно, само че Жерар Пике се намеси уверено и почисти в ъглов удар. Александър Самедов центрира, само че защитата на „ Ла Роха “ се оправи безукорно.

Натискът, който упражни в следствие отборът, воден от Фернандо Йеро даде резултат. Юрий Жирков извърши нарушаване против Начо Фернанде отдясно по испанската офанзива. Марко Асенсио и Серхио Бускетс застанаха, с цел да изпълнят фаула, като играчът на Реал Мадрид центрира при далечната греда. Там Сергей Игнашевич, позициониран с тил към топката, направи опит да не разреши на Серхио Рамос да насочи удар.

Капитанът на международните първенци от 2010 година бе съборен, само че топката се отби в крайници на бранителя на „ Сборная “ и се търкулна зад голлинията – 1:0. Така Русия се трансформира в първия отбор след България, който си отбелязва два автогола в границите на един Мондиал. Първата сходна неприятна тръпка играчите на „ Сборная “ изживяха против Уругвай в груповата фаза, когато Денис Черишев бе огромният виновник.

След маркирания гол „ Ла Фурия “ най-вече разиграваше топката, а руснаците изравниха играта. Така „ Сборная “ направи няколко нелоши офанзиви, първата от която в 37-ата минута. Александър Головин бе оставен да стреля, само че прати топката около левия дирек. В 40-ата минута момчетата на Станислав Черчесов проведоха нова добра офанзива, само че защитник на Испания почисти в корнер. Последва центриране отляво на вратата на Давид де Хеа, което бе адресирано към далечната греда. Там Жерар Пике скочи, дружно с Артьом Дзюба. Получи се рикошет, като топката се удари във високо вдигната лява ръка на бранителя на Барселона, който бе с тил. Реферът Бьорн Кайперс бе безапелационен и уточни бялата точка. Изпълнението се нае точно Дзюба, който разстреля Де Хеа за 1:1.

До края на първата част Диего Коста насочи два удара, които обаче не откриха задачата.

След почивката Фернандо Йеро пусна в игра Андрес Иниеста, изваждайки Тиаго Силва.

Двата състава не можаха да застрашат доста вратите си, а с напредването на времето „ Ла Фурия “ натисна противника си. В 82-ата минута възпитаниците на Йеро желаеха игра с ръка в наказателното поле на Русия, само че съдията уточни играта да продължи.

Няколко минути по-късно Иниеста от границата на пеналта шутира мощно. Топката летеше към долния десен ъгъл на Акинфеев, който обаче плонжира и мазета. Последва добавка на Яго Аспас, само че вратата на „ Сборная “ не опазена и в този случай.

В добавеното време Фьодор Смолов напредна отляво и насочи рисков изстрел, който обаче мина около вратата.

Така не триумфи да се победят в постоянните 90 и в четирите минути добавено време, двата състава вкараха дуела в продължения. В тях Станислав Черчевсов се трансформира в първия селекционер, който прави четвърта промяна на Мондиал. Той размени Кузяев с Александър Ерохин. Малко по-късно Марко Асенсио отстъпи място на Родриго. Преди този епизод „ Ла Фурия “ бе провела рискова офанзива отляво, при която последва остро центриране, само че в Игнашевич, който по-рано си означи автогол, в тази обстановка бе внимателен и почисти точно.

В началото на второто продължение и с включването в игра на Родриго играта на испанците се изостри. Нападателят на Валенсия направи страховит независим пробив в 109-ата минута, излезе на стрелкова позиция и приключи с мощен шут. Игор Акинфеев обаче изпъкна с марково избавяне.

В 115-ата минута испанците извършиха фаул отляво по офанзивата си. При центрирането Жерар Пике и Серхио Рамос бяха в наказателното поле, само че бяха блокирани от съперникови играчи. Испанците стачкуваха за дузпа, като претенцията им бе, че е имало задържане на двамата бранители. След намесата на видео арбитражът съдията даде знак играта да продължи.

Така рулетката на дузпите дефинира Русия за идващ четвъртфиналист. Момчетата на „ Сборная “ бяха извънредно съсредоточени при осъществяването им, като Фьодор Смолов, Сергей Игнашевич, Александър Головин и Денис Черишев означиха от 11-те метра. При испанците Иниеста зададе звук с неспасяем изстрел. Жерар Пике последва образеца му, само че Коке сбърка. Последва безапелационно осъществяване на Серхио Рамос и нова неточност, този път на Яго Аспас.

По този метод случката на Испания в Русия завърши. А за статистиката остава обстоятелството, че играчите на „ Ла Роха “ си размениха над 1000 точни паса в рамките единствено на тази среща, което се случва за първи път от 1966 година. Само Серхио Рамос направи над 141. Друг любопитен факт е, че международните първенци от 2010 година не можаха да победят хазаин на Световно за следващ път, оповестява Гонг.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР