Русия разработва за нуждите на военноморските си сили нова крилата

...
Русия разработва за нуждите на военноморските си сили нова крилата
Коментари Харесай

Русия разработва нова далекобойна ракета

Русия създава за потребностите на военноморските си сили нова крилата ракета "Калибър-М " с обхват от над 4500 км, съобщи през днешния ден ТАСС, като цитира източник от военнопромишления комплекс.

Според неназования източник основаването на ракетата е на научноизследователски стадий и е финансирано от Министерството на защитата. По думите му създаването на "Калибър М " е част от държавната стратегия за превъоръжаване до 2027 година и ракетата би трябвало да бъде предадена на бойния флот до края на действието на тази стратегия.

Новата крилата ракета с корабно базиране ще се разграничава по далекобойност и габарити от предходната версия на "Калибър ", която е на въоръжение. Тя ще бъде "значително по-голяма, а тежестта на бойната й част ще се приближава до един звук ", сподели източникът.

Ракетите "Калибър " са основани в края на 80-те години на предишния век, като те са по-маневрени, бързи и евтини от американските крилати ракети "Томахоук ". Едно от преимуществата на "Калибър " са огромното многообразие на подвидове - всеки с друг обхват. "Томахоук " обаче дебютират съвсем 10 години преди "Калибър ".

Тя ще бъде разполагана на фрегати и други надводни кораби, както и на атомни подводници. "Калибър М " е предопределена за унищожаването на сухоземни цели и може да носи както стандартен, по този начин и нуклеарен военен заряд, добави източникът.

Според някои данни актуалните ракети "Калибър " са с обсег до към 2000 км и могат да носят до 500 кг военен заряд. Такива ракети бяха употребявани от съветските Военноморски сили за обстрел по цели в Сирия, напомни ТАСС.

ДПА означи, че Договорът за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, подписан сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики през 1987 година, не не разрешава притежаването на такива ракети с морско базиране.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР