Русия приключва строежа на новата си база край Черно море,

...
Русия приключва строежа на новата си база край Черно море,
Коментари Харесай

Русия приключва строежа на нова военна база край Черно море

Русия завършва градежа на новата си база край Черно море , където ще може да разположи над 100 бойни кораба и подводниц и, оповестиха федерални медии. Модерните кейове край Новоросийск в незамръзващия Цемески залив влизат в първата петорка най-мащабни хидротехнически обекти в света, съобщи на 28 януари съветският Черноморски флот, представен от Интерфакс.

Следреволюционна Русия основава в района военноморска база още през 1920 година и Съюз на съветските социалистически републики сполучливо я употребява през войната с нацистка Германия. Впоследствие обектът претърпява ред трансформации. След разпадането на Съветския съюз съветските сили в Черно море остават единствено с една огромна база - в украинския град Севастопол, анексиран от Москва дружно с целия Крим през 2014 година. От 1994 година обаче Русия модернизира инфраструктурата в Новоросийск. Там се базират патрулни и други кораби, дизел-електрически подводници, брегови войски, инженерни подразделения; организират се учения на флота.

С появяването на новата база военното пристанище в града ще стане съществена стоянка на субмарините от Черноморския флот . За подводното съединяване са издигнати шестетажен щаб, общежитие за персоналния състав, образователни здания и специфични складове, означи на 27 януари в. " Известия ".

Според източници от военното ведомство актовете за приемане и предаване на главните обекти са подписани в края на 2021 година. Освен подводници, базата към този момент може да одобри над 100 съвременни бойни кораба с водоизместване от 1500 до 30 000 тона, за които са издигнати 5 кея.
Изградена е нова система от вълноломи с обща дължина 2250 м. Уникалните съгласно Москва уреди могат да устоят на талази с височина до 5 метра и трусове до 9 бала.

Готови са и над 70 на 100 от нужните спомагателни обекти; към този момент се експлоатират 26 здания и уреди . Учебно-тренажорният комплекс " Афалина " - единствен за военноморските сили, обезпечава теоретична и практическа подготовка на експерти за водолазни и избавителни действия в условия, близки до бойните, описа на 10 януари в. " Красная звезда ". В басейн, имитиращ подводната конюнктура на разнообразни дълбочини, моряците се учат да унищожават разнообразни повреди по кораби и подводници, да се избавят при повреди през тръбите на торпедните апарати, а силите за битка с диверсанти усвояват хватки за подводен ръкопашен пердах. В образователните комплекси " Гефест " и " Каспий " се получават умения за гасене на корабни пожари, задръстване на пробойни и премахване на извънбордова вода.

В Новоросийск ще се базира и нов съветски патрулен " транспортен съд трансформър ". Съоръжен с дронове, подводни роботи, хеликоптер и разнородни стрелкови оръжия, а при потребност и с контейнерни ракетни системи, " Сергей Котов " ще съпровожда плавателни съдове на НАТО, навлезли в Черно море, писа на 18 ноември уеб сайтът " Военное дело ". Екипажът ще следи надводната и подводната конюнктура в радиус от неколкостотин километра; с изключение на за интервенции по крайбрежието, разследващият транспортен съд ще се употребява за избавителни и антипиратски задачи, възнамерява командването.

Експерти предвиждат, че втората пълноценна флотска база ще укрепи цялото черноморско крайбрежие на Русия . Стратегическа неточност е да се базират всички кораби от района в Севастопол - с две укрепени бази ще е невероятно да бъде нанесен съсредоточен удар по Черноморския флот. Освен това край Новоросийск са ситуирани морска пехота и брегови ракетни противокорабни комплекси, изяснява адмирал Валентин Селиванов, някогашен шеф на основния щаб на федералните военноморски сили.

Според открити източници съществена задача въз основата в Новоросийск - през днешния ден най-голямото обединяване в съветските военноморски сили, е да спомага на частите и подразделенията от Южния боен окръг на Русия по крайморското направление, да охранява държавната граница взаимно с граничните войски, да подсигурява развръщането на флота и военните морски транспорти.

Сега корабите, основани в Севастопол, ще могат да работят без значение по какъв начин се развива ситуацията към Крим, защото за съперника ще е по-трудно да блокира две бази, разяснява някогашният съветски зам.-външен министър Сергей Орджоникидзе. Той напомня " много напрегнатата в последно време обстановка в района " - " постоянни разследващи полети (на задгранични самолети), тренировки по бомбомятане, нахлуване на военни кораби в Черно море ".

" От военно становище задачата на такива полети е да се види какви съветски системи ще бъдат задействани ", разясни по-рано Орджоникидзе, представен в " Лента " и други издания. Появата на втора база край Черно море ще показва на евентуалния агресор готовността на Русия да отрази възможна опасност по това направление и повишените благоприятни условия на съветския флот, счита ексдипломатът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР